Δεν φεύγει από την Ουκρανία η Τιμοσένκο

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και παρά τις εκκλήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, η ουκρανική βουλή απέρριψε σήμερα το αίτημα μεταφοράς της Γιούλια Τιμοσένκο- της φυλακισμένης για διαφθορά πρώην πρωθυπουργού- σε νοσοκομείο του εξωτερικού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε κάνει έκκληση για απελευθέρωση της πρώην πρωθυπουργού μέχρι την σύνοδο κορυφής του Βίλνιους στις 28 και 29 Νοεμβρίου, και μεταφορά της σε νοσοκομείο της Γερμανίας. Μια τέτοια κίνηση από το Κίεβο, θα συνέβαλλε αποφασιστικά στην υπογραφή μιας συμφωνίας σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ε.Ε. και της Ουκρανίας.

Όμως, η σημερινή άρνηση της βουλής να επιτρέψει τη μεταφορά της κατάδικης πρώην πρωθυπουργού στο εξωτερικό, βάζει εμπόδια στις σχέσεις Ε.Ε και Ουκρανίας. Το Κίεβο δέχεται έντονες πιέσεις από τη Ρωσία να μην υπογράψει τη συμφωνία, καθώς η Μόσχα επιθυμεί τη συμμετοχή της Ουκρανίας στη δική της τελωνειακή ένωση.

Εν τω μεταξύ, βάσει διατάγματος του Ουκρανού πρωθυπουργού Μίκολα Αζάροφ, το Κίεβο ανέστειλε την προετοιμασία της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ, προκειμένου "να διασφαλιστεί η εθνική ασφάλεια, να ενισχυθούν οι οικονομικές σχέσεις με την Ρωσία και να προετοιμαστεί η εσωτερική αγορά για ισότιμες σχέσεις με την ΕΕ".

Το Κίεβο προτείνει επίσης στην Μόσχα και στην ΕΕ να δημιουργήσουν μια τριμερή επιτροπή Ουκρανίας/Ρωσίας/ΕΕ για το εμπόριο και να "επαναπροωθήσουν έναν ενεργό διάλογο με την Ρωσία και τα άλλα μέλη της τελωνειακής Ένωσης" που πραγματοποιεί η Μόσχα και έχει προσκαλέσει σε αυτήν εδώ και πολλούς μήνες την Ουκρανία.

Ερωτηθείς για τους λόγους για τους οποίους δεν έχει καταστεί δυνατό να απελευθερωθεί η Τιμοσένκο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτ, σημείωσε ότι η απόφαση αυτή ανήκει στην δικαιοσύνη.

"Είναι εντελώς αδύνατο να απαντήσω σήμερα σε αυτήν την ερώτηση", σημείωσε ο πρόεδρος. "Οφείλουμε όλοι να τηρούμε τον νόμο. Σεβόμαστε τον νόμο και το Σύνταγμα".

Η Γιούλια Τιμοσένκο βρίσκεται φυλακισμένη από το 2011. Μάλιστα για εννέα μήνες είχε νοσηλευτεί σε νοσοκομείο λόγω προβλημάτων στην σπονδυλική στήλη.