“Για το καλό της πρέπει η Ε.Ε. να εξετάσει τη σχέση με την Τουρκία”

Να επανεξετάσει τη σχέση της με την Τουρκία, για "δικό της καλό" καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ο επικεφαλής των συμβούλων του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Γιγκίτ Μπουλούτ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Ντι Πρέσε".

Όπως προειδοποιεί, η Ευρώπη χάνει την ισχύ της και προκειμένου να την ανακτήσει έχει ανάγκη τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Τουρκίας: π.χ. την ενέργεια και το εργατικό της δυναμικό.

Μάλιστα, ο κ. Μπουλούτ λέει πως η Άγκυρα δεν απέχει πολύ από το να στρέψει την πλάτη της στην Ε.Ε.

Ερμηνεύοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια μεγάλη Τουρκία, τονίζει πως η Τουρκία θέλει να έχει ηγεμονικό, αλλά όχι ιμπεριαλιστικό ρόλο και στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την κατάρρευση των μοναρχιών και την ίδρυση των εθνικών κρατών που αποφεύγουν πλέον τους μεγάλους συγκεντρωτισμούς ισχύος, η Τουρκία είναι μία από αυτές τις νέες δυνάμεις.

Σε σχέση με τους Κούρδους, ο Γιγκίτ Μπουλούτ ισχυρίζεται πως στην Τουρκία δεν υπάρχει "κουρδικό πρόβλημα", στη χώρα όλοι οι πολίτες είναι ίσοι ανεξάρτητα της εθνικής τους προέλευσης, στους Κούρδους είναι ανοικτοί όλοι οι δρόμοι, από τώρα και στο εξής δεν υπάρχει από καμία άποψη καμία διαίρεση στην Τουρκία, όλοι θα στρέφονται προς την Τουρκία και για παράδειγμα, όπως σημειώνει, ενώ παλαιότερα στην Κύπρο όλοι οι Τούρκοι ήθελαν την ελληνική υπηκοότητα, σήμερα συμβαίνει το αντίστροφο.

Ισχυρίζεται ακόμη πως στην Τουρκία υπάρχει μια κίνηση στα Μέσα Ενημέρωσης ενάντια στην κυβέρνηση της στην οποία επιτίθεται ο,τιδήποτε και αν αυτή πράττει, αγνοώντας ταυτόχρονα τις επιτυχίες της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα το γεγονός, όπως λέει, ότι ενώ πριν δέκα χρόνια Αυστρία και Τουρκία είχαν την ίδια οικονομική ισχύ σήμερα η Τουρκία έχει τη διπλάσια, ή το ό,τι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που εκπληρώνει τα κριτήρια του Μάαστριχτ και επιπλέον το δημόσιο χρέος της είναι στο 30% του ΑΕΠ έναντι του 100% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος, τονίζοντας πως η παγκόσμια τάξη και η θέση της Τουρκίας έχουν αλλάξει, προειδοποιεί πως ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν αποδέχεται πιέσεις και θα συνεχίσει την πορεία του και πως η Γερμανία και η ΕΕ πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει πλέον η παλιά Τουρκία, που μπορεί να ελέγχεται και να χειραγωγείται, όπως δεν υπάρχει πλέον ο "ασθενής του Βοσπόρου".

Ο επικεφαλής των συμβούλων του Ερντογάν, παραθέτοντας και άλλα στοιχεία για τις οικονομικές επιτυχίες της χώρας του, όπως, την αύξηση του ΑΕΠ μέσα σε δέκα χρόνια από τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο δολάρια —τη στιγμή που η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα— με στόχο μέχρι το 2023 να αυξηθεί έως και σε 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, τονίζει πως αυτή η ισχύς της Τουρκίας φαίνεται να μην αρέσει στην Ευρώπη.

Τέλος χαρακτηρίζει σημαντική για την τουρκική ενεργειακή πολιτική την πρόσφατη επίσκεψη στην Τουρκία του ηγέτη των Κούρδων του Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ερντογάν, σημειώνοντας ακόμη πως συνεχίζεται η ειρηνευτική διαδικασία με το PKK, που έχει αρχίσει την απόσυρση δυνάμεών του, ενώ αλλάζουν οι οικονομικές συνθήκες και αντί της φτώχειας που δημιουργεί τρομοκρατία, όπως σημειώνει, υπάρχει τώρα χρήμα και ως εκ τούτου δεν θα υπάρχει τρομοκρατία.