Δύο κυρίες διεκδικούν την προεδρία της Χιλής

Την θέση του Σεμπαστιάν Πινιέρα θα διεκδικήσουν στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στη Χιλή την Κυριακή, δύο γυναίκες.

Η Μισέλ Μπατσελέ, πρώην Πρόεδρος της χώρας την περίοδο 2006-2010, επιστρέφει ως φαβορί με τον κεντροαριστερό συνασπισμό. Η 62χρονη πολιτικός υπόσχεται αναθεώρηση του Συντάγματος, δικαιότερο φορολογικό σύστημα και ριζική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

"Για να αντιμετωπίσουμε την ανισότητα, θέλω να σας καλέσω όλους, να ψηφίσετε μαζικά αυτήν την Κυριακή. Θέλουμε να κερδίσουμε από τον πρώτο γύρο, γιατί έχουμε πολλά να κάνουμε" δηλώνει στην τελευταία προεκλογική της ομιλία η Μισέλ Μπατσελέ.

Το αντίπαλο δέος είναι η 60χρονη Έβελιν Ματέι. Η συντηρητική εκπρόσωπος του δεξιού συνασπισμού Αλιάνζα τάσσεται υπέρ της συνέχισης των οικονομικών πολιτικών, που έχουν δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και έχουν συγκρατήσει την ανεργία σε χαμηλά επίπεδα.

"Θέλουμε μια χώρα με περισσότερες θέσεις εργασίας. Θέλουμε μια χώρα με καλύτερους μισθούς, με καλύτερο επίπεδο υγείας για τους Χιλιανούς. Θέλουμε μια χώρα με καλή ποιότητα εκπαίδευσης", τονίζει στην προεκλογική της συγκέντρωση η Έβελιν Ματέι.

Η Χιλή διαθέτει το πιο ακριβό πανεπιστημιακό σύστημα στη Λατινική Αμερική, γεγονός που είχε προκαλέσει μαζικές φοιτητικές διαδηλώσεις και κοινωνική αναταραχή το 2011, η οποία συνεχίζεται έως και σήμερα.