Δεκάδες παιδιά και έφηβοι με καρκίνο στη Φουκουσίμα

Ενός κακού κύρια έπονται και ήδη τα πρώτα κρούσματα καρκίνου σε ανήλικους έχουν κάνει την εμφάνισή τους στη Φουκουσίμα μετά την πυρηνική τραγωδία του 2011.

Τουλάχιστον 26 ανήλικοι που ζούσαν στην περιοχή του εργοστασίου έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του θυρεοειδούς και άλλοι 32 παρουσιάζουν σοβαρές ενδείξεις της νόσου.

Εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν σε σχεδόν 240.000 άτομα ηλικίας 18 ετών και κάτω την εποχή που σημειώθηκε το δυστύχημα σε μια επιτροπή παρακολούθησης της υγείας των κατοίκων της περιοχής.

Οι ειδικοί λένε ότι αα ήταν πολύ νωρίς ακόμη, οι καρκίνοι αυτοί να έχουν ήδη εκδηλωθεί μόνο δυόμισυ χρόνια μετά την καταστροφή, ενώ τόνισε ότι χρειάζονται 3 ως 5 χρόνια για να τεκμηριωθεί μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος.

Διαβάστε στο αφιέρωμα του news.gr για την τραγική επέτειο του ολέθρου της Φουκουσίμα

Φουκουσίμα : Ο αόρατος εχθρός που προκάλεσε μια κληρονομιά ολέθρου

Πυρηνικά: Μια φθηνή ενέργεια με βαρύ τίμημα για το περιβάλλον και τον άνθρωπο

Η πυρηνική ενέργεια σε αριθμούς

Πυρηνικά : Η λυδία λίθος της σύγχρονης επιστήμης

Ο... πυρηνικός χάρτης της γειτονιάς της Ελλάδας

Ωστόσο οι γονείς των συγκεκριμένων παιδιών δεν μπορούν να βγάλουν από το μυαλό τους ότι η αιτία είναι η έκθεση στην ακτινοβολία, κυρίως του ιωδίου 131, κατά τις πρώτες μέρες μετά το δυστύχημα.

Ο θυρεοειδής είναι ένα σφουγγάρι ιωδίου (πρώτη ύλη για την κατασκευή των θυρεοειδικών ορμονών), κυρίως στο παιδί που βρίσκεται στην ανάπτυξη. Αυτός ο αδένας είναι συνεπώς ευάλωτος στις εκπομπές ραδιενεργού ιωδίου 131 σε περίπτωση πυρηνικού δυστυχήματος. Για το λόγο αυτό συνιστάται τότε η απορρόφηση στερεού ιωδίου για να ικανοποιηθούν καταρχήν οι ανάγκες του θυρεοειδή. Ωστόσο στην περίπτωση της Φουκουσίμα το μέτρο αυτό δεν ελήφθη.