Αφγανιστάν: Μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια και χωρίς το ΝΑΤΟ

Διαβεβαιώσεις ότι το Αφγανιστάν είναι έτοιμο να αναλάβει την ασφάλειά του στην περίπτωση μιας πρόωρης αποχώρησης των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, έδωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας, Χαμίντ Καρζάι.

"Είμαστε έτοιμοι να επιταχύνουμε τη διαδικασία αν είναι απαραίτητο", είπε και πρόσθεσε: "Αν οφείλουμε να το κάνουμε πρόωρα, θα είμαστε έτοιμοι και θα το κάνουμε με χαρά."

Ο Καρζάι έκανε τις δηλώσεις αυτές σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν, ο οποίος βρίσκεται στην Καμπούλ και είχε προηγουμένως επιβεβαιώσει ότι το ΝΑΤΟ θα σταματήσει την μάχιμη αποστολή του στο Αφγανιστάν μετά το 2014, όταν ο κύριος όγκος των στρατευμάτων του θα έχει αποχωρήσει από τη χώρα.

"Είμαι πεπεισμένος ότι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας θα μπορούν να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη για την ασφάλεια της χώρας ως τα τέλη του 2014. Ήδη τις έχουμε δει να κάνουν πολύ καλή δουλειά. Θα συνεχίσουμε να τους εκπαιδεύουμε για να βελτιώσουν τις ικανότητές τους", δήλωσε ο Ράσμουσεν.

"Στόχος μας είναι το Αφγανιστάν να είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια του. Όμως το Αφγανιστάν δεν θα μείνει μόνο του", σημείωσε, προσθέτοντας ότι μια νέα αποστολή εκπαίδευσης, παροχής συμβουλών και βοήθειας θα διαδεχθεί μετά το 2014 την σημερινή μάχιμη δύναμη του συμμαχικού στρατού.