Ο μοναχικός καουμπόι της Φουκουσίμα

Η πυρηνική καταστροφή του αντιδραστήρα Ντάιτσι στην Φουκουσίμα πριν δυόμιση χρόνια, ανάγκασε χιλιάδες κατοίκους να φύγουν από τα σπίτια τους. Εκτός από έναν,  που επέλεξε να μείνει στο ερειπωμένο του χωριό, μέσα στην ραδιενέργεια,  για να προσέχει τα 500 ζώα του. 

Αμέσως μετά το πυρηνικό ατύχημα, τον Μάρτιο του 2011, οι αρχές απέκλεισαν με οδοστρώματα από μπετόν τις εισόδους προς την αποκλεισμένη ζώνη- δε μια ακτίνα 20χλμ από το εργοστάσιο-  και ο 58χρονος κτηνοτρόφος αποκλείστηκε εντελώς από τον έξω κόσμο, χωρίς να έχει πρόσβαση σε βασικές προμήθειες, όπως φαγητό για τον ίδιο, ζωοτροφές και εμφιαλωμένο, πόσιμο νερό. 

Ο Keigo Sakamoto παρέμεινε στη φάρμα του και, για περισσότερο από δύο χρόνια, αυτός και τα ζώα του επιβιώνουν χάρη στην στη φιλανθρωπία των ανθρώπων που μπαίνουν στην αποκλεισμένη ζώνη με ειδική άδεια, κυρίως υπάλληλοι της διαχειρίστριας εταιρίας Tepco.  

"Για μήνες μετά την καταστροφή δεν είχαν τίποτα να φάνε, έτσι αυτές τις μέρες τρώνε τα πάντα, ακόμα και γατοτροφή" λέει ο  Sakamoto. 

"Αυτά τα ζώα είναι η ζωή μου, η οικογένεια μου. Αν έφευγα έστω και για ένα μήνα, δεν θα είχε μείνει κανένα ζωντανό" λέει ο αποφασισμένος κτηνοτρόφος και εκφράζει ένα παράπονο: "αν και όλοι γνωρίζουν ότι μένω ακόμα εδώ, κανένας υπεύθυνος δεν ήρθε να μου πει μια συγνώμη..."