Οργισμένοι οι Ταλιμπάν του Πακιστάν από τον θάνατο του ηγέτη τους

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν, μετά τον θάνατο του ηγέτη των Ταλιμπάν Χαμιμουλάχ Μεχσούντ, από επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους την Παρασκευή. Σε φωτογραφία αρχείου από βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Μεχσούντ είναι ο άνδρας με το καφέ γιλέκο, συνοδεία άλλων ανταρτών, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα.

Οι ισλαμιστές εξτερμιστές αντάρτες έθαψαν τον αρχηγό τους το ίδιο βράδυ στις περιοχές των φυλών του Πακιστάν, στο βόρειο Ουαζιριστάν και απείλησαν την κυβέρνηση και τους συμμάχους της με αντίποινα και γενικευμένες επιθέσεις. 

Το Πακιστάν έχει τεθεί σε κόκκινο συναγερμό και οι αρχές έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και άλλες εγκαταστάσεις.

Το χτύπημα των Αμερικανών και ο Θάνατος του Μεχσούντ έγινε τη στιγμή που το Ισλαμαμπάντ προετοιμαζόταν να στείλει μια αποστολή στις ζώνες των φυλών, για να εξετάσει με τους αντάρτες το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών.  

Η κυβέρνηση του Πακιστάν καταδίκασε το αμερικανικό χτύπημα και έκανε λόγο για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Ωστόσο, μια μερίδα του τύπου της χώρας υποστηρίζει ο θάνατος του Μεχσούντ ίσως είναι μια ευκαιρία για την κυβέρνηση του Πακιστάν, καθώς ο νεκρός πλέον ηγέτης των Ταλιμπάν ήταν εχθρικός προς τη διαδικασία ειρήνευσης, θέτοντας την απελευθέρωση όλων των μαχητών των Ταλιμπάν και την αποχώρηση του στρατού από τις περιοχές των φυλών ως προϋποθέσεις για τις συνομιλίες .

Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν επέλεξαν τον μέχρι στιγμής νούμερο δύο του κινήματος Χαν Σάιντ, γνωστό και ως Σάτζνα, για να αντικαταστήσει τον Χακιμουλάχ Μεχσούντ. Ο νέος ηγέτης του κινήματος  φέρεται να είναι ο εγκέφαλος της επίθεσης εναντίον μιας φυλακής στο βορειοδυτικό Πακιστάν που οδήγησε στην απόδραση 400 κρατούμενων το 2012 και της επίθεσης εναντίον μιας αεροπορικής βάσης του πακιστανικού στρατού την ίδια χρονιά.

Το Κίνημα των Πακιστανών Ταλιμπάν είναι μια οργάνωση-ομπρέλα ένοπλων οργανώσεων που ιδρύθηκε το 2007 και είναι χωριστή από τους Αφγανούς Ταλιμπάν, αλλά διατηρεί στενή συμμαχική σχέση μαζί τους.

Ο Μεχσούντ είχε αναλάβει την ηγεσία του κινήματος τον Αύγουστο του 2009, όταν μια άλλη επιδρομή τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ είχε σκοτώσει τον προηγούμενο ηγέτη και μέντορά του.