Άσαντ προς Ευρωπαίους: Μπορούσατε να αποτρέψετε τα τρομοκρατικά χτυπήματα

Σε συνέντευξή του λίγες ώρες πριν το χτύπημα με χημικά όπλα στην Ιντίμπλ, ο Σύρος πρόεδρος κατηγορεί την Ευρώπη ότι δεν προστάτεψε τον εαυτό της αφού υποστήριξε τους “τρομοκράτες”

Οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει όλα ή κάποια από τα τρομοκρατικά χτυπήματα που έπληξαν χώρες στην καρδιά της Ευρώπης (βλ. Βερολίνο στη Γερμανία, Λονδίνο στην Αγγλία και πριν από λίγο Στοκχόλμη στη Σουηδία κ.ά). Αυτό υποστήριξε ο Μπασάρ Αλ Άσαντ σε συνέντευξή του.

Όπως είπε ο Σύρος πρόεδρος στη συνέντευξή του στην κροατική εφημερίδα Vecernji List, εάν η Ευρώπη είχε συνεργαστεί με τη Συρία, κάποια ή και όλα τα τρομοκρατικά χτυπήματα πιθανόν να είχαν αποτραπεί. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε αφού η Ευρώπη “υποστηρίζει τους τζιχαντιστές”.

“Αν η Ευρώπη θέλει να προστατευτεί, θα πρέπει πρώτα να σταματήσει να υποστηρίζει τρομοκράτες στη Συρία. Ακόμη και αν θέλαμε να συνεργαστούμε μαζί τους (τους Ευρωπαίους), δεν θα μπορούσε να υπάρχει κανένα αποτέλεσμα υπό αυτές τις συνθήκες” είπε ο Άσαντ. Όπως σημείωσε ο Σύρος πρόεδρος, “ένας αριθμός Ευρωπαϊκών χωρών” έχουν βάλει εμπόδια στην ειρηνευτική διαδικασία υποστηρίζοντας τους αντάρτες στη Συρία “άμεσα ή έμμεσα... με όπλα, χρήμα, πολιτική κάλυψη και άλλα”.

Απαντώντας σε εκκλήσεις ευρωπαϊκών κυβερνήσεων (μεταξύ αυτών της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας) να παραιτηθεί, είπε πως αυτές οι απαιτήσεις προέρχονται από “χώρες που δεν αποδέχονται την ύπαρξη ανεξάρτητων κρατών”. “Θέλουν κράτη – δορυφόρους για να εφαρμόζουν τις πολιτικές τους” είπε ο Σύρος πρόεδρος.

Είπε μάλιστα ότι η Συρία έχει πολύ περισσότερους συμμάχους από ό,τι φαίνεται καθώς πολλά κράτη, μεταξύ αυτών και αραβικά κράτη του Κόλπου, έχουν προσφέρει βοήθεια στη Συρία. “Οι περισσότερες χώρες είναι κατά της τρομοκρατίας. Δεν το διακηρύσσουν αλλά πρακτικά συνεργάζονται μαζί μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε όλη τη διάρκεια του πολέμου αλλά και πριν τον πόλεμο” δήλωσε ο Άσαντ.

Η συνέντευξη του Σύρου προέδρου δόθηκε λίγες μόνον ώρες πριν το χτύπημα με χημικά όπλα στην πόλη Ιντίμπλ και λίγες μέρες πριν το χτύπημα με πυραύλους από τις ΗΠΑ.