Πρώτο βραβείο στη συγκλονιστική φωτογραφία της δολοφονίας του Ρώσου πρέσβη

Ο φωτογράφος Μπουρχάν Οζμπιλιτσί απαθανάτισε τον 22χρονο Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς λίγο αφότου τράβηξε τη σκανδάλη

Η είδηση της δολοφονίας του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία, Αντρέι Καρόφ, έκανε σε πολύ λίγο χρόνο το γύρο του κόσμου! Ήταν μια είδηση πολύ… τηλεοπτική από κάθε άποψη αφού ο δολοφόνος τράβηξε τη σκανδάλη μπροστά στις κάμερες, που είχαν συγκεντρωθεί για να καλύψουν τα εγκαίνια μιας έκθεσης σε γκαλερί. Ενώ ήρθε σε μια στιγμή που οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας ότι είχαν αρχίσει να εξομαλύνονται.

Στον παγκοσμίου φήμης διαγωνισμό φωτοειδησεογραφίας World Press Photo, η φωτογραφία με τον 22χρονο αστυνομικό Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς με το δάκτυλο στον αέρα, το όπλο στο χέρι και την οργή ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του να ουρλιάζει δευτερόλεπτα αφότου πυροβόλησε το Ρώσο πρέσβη κέρδισε το πρώτο βραβείο.

Τη φωτογραφία τράβηξε ο Τούρκος φωτογράφος Μπουρχάν Οζμπιλιτσί. Οι κριτές χαιρέτισαν το θάρρος του Οζμπιλιτσί, φωτοειδησεογράφου του Associated Press, ο οποίος τράβηξε τη φωτογραφία αυτή στις 19 Δεκεμβρίου.

Η φωτογραφία αυτή, την οποία είδαν 18 εκατομμύρια φορές τις ώρες μετά τη δολοφονία, «κατέγραψε μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της Τουρκίας», δήλωσε ο Οζμπιλιτσί, υπογραμμίζοντας ότι «έπρεπε να κάνει τη δουλειά του»: «ως δημοσιογράφος, δεν μπορούσα να φύγω για να σώσω το τομάρι μου».

Περισσότεροι από 5.000 φωτογράφοι από 125 χώρες υπέβαλαν στον διαγωνισμό περίπου 80.000 φωτογραφίες. Μεταξύ αυτών 45 βραβεύθηκαν σε οκτώ διαφορετικές κατηγορίες.

«Ήταν μια πολύ πολύ δύσκολη απόφαση, όμως τελικά είχαμε την αίσθηση ότι η εικόνα της χρονιάς ήταν μια εκρηκτική εικόνα που μαρτυρά πραγματικά το μίσος της εποχής μας», σχολίασε η Μέρι Φ. Κάλβερτ μέλος της κριτικής επιτροπής σε ανακοίνωση.