Ποιος ήθελε νεκρό το Ρώσο πρέσβη στην Τουρκία

Επιμέλεια Λήδα Δεληγιάννη

"Δεν θα αφήσουμε την επίθεση να ρίξει καμία σκιά στην τουρκορωσική φιλία". Αυτή ήταν η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία, Αντρέι Καρλόφ. Η δολοφονία του ύπατου Ρώσου διπλωμάτη στην Τουρκία έγινε την ώρα που ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήταν εν πτήσει προς τη Μόσχα για την τριμερή συνάντηση μεταξύ της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν για τον πόλεμο στη Συρία.

Και το ρωσικό πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας Λεονίντ Σλούτσκι, επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες για το μέλλον της Συρίας που είναι προγραμματισμένες για αύριο θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Ποιος όμως μπορεί να ήθελε νεκρό το Ρώσο πρέσβη

Ο 5ετής (πλέον) πόλεμος στη Συρία εκτός από έναν αιματοβαμμένο εμφύλιο, έχει αναδειχτεί σε έναν πόλεμο δι' αντιπροσώπων όπου έχουν εμπλακεί μεγάλες και μικρές δυνάμεις. Και οι θανάσιμες σφαίρες στο Ρώσο πρέσβη περιέπλεξε τα πράγματα ακόμη περισσότερο.

Στην γειτονική της Τουρκίας χώρα, τη Συρία, πολλοί είναι εκείνοι (και όχι μόνον οι αντικαθεστωτικοί του Άσαντ) που είναι εξοργισμένοι με τη Ρωσία, που από αέρος σφυροκοπεί ανελέητα το πολύπαθο Χαλέπι.

Επιπλέον, η Ρωσία σε κοινό μέτωπο με τη Συρία του Άσαντ αλλά και την Τουρκία πολεμά τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Και το ΙΚ έχει στο πρόσφατο παρελθόν κάνει πολυάριθμες επιθέσεις στο τουρκικό έδαφος.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, τώρα, εδώ και πολύ καιρό μαίνεται ένας βραδυφλεγής αλλά ασταμάτητος "πόλεμος" μεταξύ του τουρκικού κράτους και των Κούρδων. Και σαν αντίποινα στην Τουρκία, οι Κούρδοι θα μπορούσαν να θέλουν να επιδεινώσουν τις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας και εκθέσουν τον Ερντογάν.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό είναι άλλη μια υπογράμμιση ότι ο Ερντογάν δεν έχει επαρκή έλεγχο της ασφάλειας μέσα στα σύνορα του κράτους του" εξηγεί στο CNBC ο πρόεδρος του διεθνούς συμβουλευτικού think tank Eurasia Group, Ian Bremmer.

O Ερντογάν επιδείνωσε ακόμη περισσότερο τη θέση του αλλά και τη δυνατότητα του να ελέγχει την κατάσταση καρατομώντας χιλιάδες αξιωματούχους από τους τομείς της Δικαιοσύνης και της Ασφάλειας, κατηγορώντας τους για σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν και το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι ο 22χρονος Μερτ Αλτιντάς που δολοφόνησε τον Ρώσο πρεσβευτή ήταν πρώην αστυνομικός (στη φωτογραφία ο Αλτιντάς νεκρός από τα πυρά της τουρκικής αστυνομίας), που είχε αποταχθεί από το αστυνομικό σώμα στο πλαίσιο των μαζικών εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Haberturk.

Πώς μπορεί να επηρεάσει η δολοφονία τις σχέσεις Άγκυρας και Μόσχας

Μετά από ένα σημαντικό διάστημα που οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία έφτασαν στα άκρα, με επίκεντρο την εμπλοκή της Μόσχας στο συριακό πόλεμο, ο Ερντογάν επεχείρησε στροφή 180° και επαναπροσέγγισε τον Πούτιν.

Όπως εκτιμά ο Ian Bremmer, η δολοφονία Καρλόφ είναι απίθανο να επιδεινώσει σημαντικά τις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας. Και βεβαίως δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στην εξέλιξη του πολέμου στη Συρία. "Οι Ρώσοι θα εκφράσουν τις βαθύτατες ανησυχίες του και ο Ερντογάν θα το χρησιμοποιήσει (τη δολοφονία) ως δικαιολογία για να συνεχίσει να πατάσσει τους πολιτικούς του αντιπάλους" όσο και όπου μπορεί...

Με πληροφορίες από CNBC, Reuters, ΑΠΕ, SkyNews