Ο Ορτέγκα κάνει αντιπρόεδρο την… αιώνια συντρόφισσα γυναίκα του!

Η Ροσάριο Μουρίγιο – Ορτέγκα ήδη ελέγχει πολλούς τομείς στη χώρα

Όχι, δεν είναι μόνον η Χίλαρι Κλίντον που ακολούθησε τα βήματα του συζύγου της και τώρα διεκδικεί την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η κυρία Ορτέγκα, η σύζυγος του ηγέτη των Σαντινίστας και προέδρου της Νικαράγουα από το 2007, Ντανιέλ Ορτέγκα, θα είναι η επόμενη αντιπρόεδρος της χώρας. Και δυνάμει πρόεδρος, αν κάτι συμβεί στο σύζυγό της.

Όπως ανακοίνωσε ο Ντανιέλ Ορτέγκα, θα είναι εκ νέου υποψήφιος για πρόεδρος της Νικαράγουα και η «αιώνια συντρόφισσα» του (στην επανάσταση και τη ζωή) Ροσάριο Μουρίγιο – Ορτέγκα θα είναι υποψήφια αντιπρόεδρος. Που θα αναλάβει καθήκοντα πρόεδρο αν – ω μη γένοιτο- συμβεί κάτι στον σύζυγό της.

Όπως αναφέρει άρθρο της εφημερίδας El Pais, η Ροσάριο δεν είναι απλά η κυρία του κυρίου... προέδρου. Ήδη η επιρροή της στη χώρα είναι τεράστια αφού ο Ορτέγκα δεν λαμβάνει καμία απόφαση αν εκείνη δεν συμφωνήσει!

Οι Σαντινίστας, με ηγέτη το Ντανιέλ Ορτέγκα, ήρθαν στην εξουσία στη Νικαράγουα στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Με μια σειρά μεταρρυθμίσεων έδωσαν δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και παιδεία σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Να σημειωθεί ότι η Νικαράγουα ήταν μια από τις φτωχότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής αλλά και της αμερικανικής ηπείρου.

Οι Σαντινίστας έμειναν στην εξουσία μέχρι το 1990 οπότε η Βιολέτα Τσαμόρο, νίκησε τον Ορτέγκα κι έγινε πρόεδρος της χώρας.

Μετά από δυο αποτυχημένες προσπάθειες (το 1996 και το 2001), ο Ορτέγκα εξελέγη και πάλι πρόεδρος το 2007.

Έκτοτε εδραίωσε ένα καθεστώς όπου έχει τον πλήρη έλεγχο της Αστυνομίας, των Ένοπλων Δυνάμεων και όλων των Ανεξάρτητων Αρχών και θεσμών. Από την Ανώτατη Εκλογική Αρχή μέχρι το Συνταγματικό Δικαστήριο. Έτσι δεν μπορεί να τεθεί θέμα περιορισμού των προεδρικών θητειών.

Το 2011 επανεξελέγη σε μια διαδικασία που ακόμα και οι παρατηρητές της ΕΕ χαρακτήρισαν αδιαφανή.