Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία- Θα γίνει σουλτάνος ο Ερντογάν;

Ολοκληρώθηκε στις 17.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) η εκλογική διαδικασία στην Τουρκία, για την ανάδειξη των 550 βουλευτών της εθνοσυνέλευσης και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Περίπου 54 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες ενώ η συμμετοχή κατά τις βουλευτικές εκλογές έφτασε στο 80%. 

Με βάση τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης χάνει την αυτοδυναμία και το φιλοκουρδικό κόμμα Κόμμα Δημοκρατίας των λαών μπαίνει τη Βουλή αφού ξεπερνά το 10%. 

Με καταμετρημένο το 62% των ψηφοδελτίων, το κυβερνών κόμμα προηγείται με 43,6% και 270 έδρες, αλλά η πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση είναι οι 276 έδρες. Ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 24,4% και 122 έδρες, το Κόμμα Εθνικιστικού Κόμματος με 17,1% και 87 έδρες και το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των λαών με 10,6% και 70 έδρες. 

Ωστόσο, αντιπροσωπευτική εικόνα όμως θα υπάρξει μάλλον αργά τη νύχτα επειδή σχετικά λίγες ψήφοι, όπως για παράδειγμα 50 χιλιάδες, μπορεί να αλλάξουν κατά πολύ την εικόνα στην εθνοσυνέλευση.

Το ισλαμο-συντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν, ελπίζει να κερδίσει την αυτοδυναμία στις σημερινές εκλογές προκειμένου να ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου, αλλάζοντας το Σύνταγμα της χώρας σε Προεδρική Δημοκρατία.

Ρόλο κλειδί στον σχηματισμό κυβέρνησης θα παίξει το φιλοκουρδικό κόμμα  Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο έγινε στόχος βίαιων και αιματηρών επιθέσεων κατά την προεκλογική περίοδο, τις οποίες ο Ερντογάν χαρακτήρισε προβοκάτσια. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το ΑΚΡ είναι πρώτο αλλάζοντας στο όριο της αυτοδυναμίας, ακολουθούν τα δύο βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης και το φιλοκουρδικό το HDP θα μπει τέταρτο στη Βουλή, με ποσοστό γύρω στο 10% των ψήφων,