Το κόμμα του Ερντογάν μπορεί να χάσει την αυτοδυναμία, λένε οι δημοσκοπήσεις

Οριακή θα είναι η επιτυχία - ή η αποτυχία - του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να διασφαλίσει τη συνέχιση της αυτοδυναμίας, δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Τουρκία, τρεις ημέρες πριν τις εκλογές, την Κυριακή 7 Ιουνίου. 

Αν και βουλευτικές, αυτές οι εκλογές είναι ένα προσωπικό στοίχημα για τον Ερντογάν, ο οποίος έχει υποσχεθεί (ή απειλήσει;) ότι, αν το κυβερνών κόμμα εκλεγεί και σχηματίσει κυβέρνηση αυτοδύναμο, τότε θα μετατρέψει το Σύνταγμα της χώρας σε Προεδρικό και θα συγκεντρώσει όλες τις εξουσίας, για το κάλο της χώρας. Επομένως, αφού ο ίδιος ο Ερντογάν έχει προσωπικό συμφέρον, τότε το πιο πιθανό είναι το AKP να σαρώσει στις εκλογές. 

Μάλιστα, ο Πρόεδρος έχει ήδη αρχίσει να φιμώνει μεγάλες εφημερίδες για δημοσιεύματα που ο ίδιος θεωρεί προσβλητικά και υβριστικά ενώ εδώ και τρεις ημέρες, στις κουρδικές επαρχίες της χώρας, σημειώνονται επεισόδια μεταξύ φιλοκουρδικών διαδηλωτών και αστυνομίας και δεκάδες συλλήψεις «ταραχοποιών». 

Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) θα παίξει ρυθμιστικό ρόλο στις εκλογές και τα αποτελέσματα της Κυριακής. Αν καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 10% που προβλέπει ο εκλογικός νόμος, θα έχει τουλάχιστο 60 βουλευτές. Αν όχι, το κόμμα δεν θα εκπροσωπηθεί στη βουλή με αποτέλεσμα να ευνοηθεί το κυβερνών κόμμα. 

Εάν το κυβερνών κόμμα χάσει οριακά την αυτοδυναμία, σημαίνει ότι οριακά θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση τα τρία κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης. Αυτό βεβαίως ισχύει θεωρητικά, διότι θα συνιστούσε απόλυτη υπέρβαση για την τουρκική πολιτική σκηνή η συνύπαρξη του φιλοκουρδικού κόμματος και του ακροδεξιού ΚΕΚ σε μία κυβέρνηση συνασπισμού.

 Για το τυπικό της υπόθεσης... 

Όλες οι δημοσκοπήσεις συγκλίνουν στο εξής: το HDP αναμένεται να καταλάβει την τέταρτη θέση με ποσοστό γύρω στο 10% των ψήφων, ακολουθώντας σε μεγάλη απόσταση το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και τους δύο κύριους αντιπάλους του. 

Η τουρκική εταιρεία δημοσκοπήσεων A&G που έχει στο ενεργητικό της επιτυχείς προβλέψεις στις τελευταίες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, στην τελευταία της δημοσκόπηση προβλέπει ποσοστά 42% για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, 27% γα το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, 16% για το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος, 12% για το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών και 3% για τα υπόλοιπα κόμματα. Όλα αυτά, με περιθώριο απόκλισης ±1,5%. 

Η εταιρία Konda, προβλέπει 41% για το ΚΔΑ, 27,8% για το ΡΛΚ, 14,8% για το ΚΕΚ, και 12,6% για το ΚΔΛ, με περιθώριο απόκλισης ± 2,4%. 

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, το κυβερνών κόμμα θα εξέλεγε 270-280 βουλευτές. Η πλειοψηφία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση είναι οι 276 βουλευτές.