Όμηρος Ισλαμικού Κράτους: Οι τζιχαντιστές βλέπουν Game of Thrones!

Ο Νικολάς Χένιν (Nicolas Henin) πέρασε 10 μήνες δίπλα στον διαβόητο (και γνωστό πλέον σε όλο τον κόσμο) Τζιχάντι Τζον. Ο Χένιν ήταν όμηρος των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και ένας από τους λίγους ομήρους που γύρισαν ζωντανοί. Υπήρξε συγκρατούμενος με άλλους όπως ο Ντέιβιντ Χέινς (David Haines), ο Τζέιμς Φόλεϊ (James Foley), τον Στίβεν Σότλοφ (Stephen Sotloff) και τον Πίτερ Κάσιγκ (Peter Kassig), οι αποκεφαλισμοί των οποίων σόκαραν την κοινή γνώμη διεθνώς. Ο Χένιν μίλησε στο BBC και αφηγήθηκε την εμπειρία του.

Όπως λέει για να προστατευτεί όσο ήταν όμηρος των τζιχαντιστών χρησιμοποίησε "μια εντελώς χαζή τεχνική: έκανα τον εαυτό μου μπάλα". Η τεχνική αυτή φαίνεται πως λειτούργησε πάντως.

Διαβάστε ακόμη: Μπόκο Χαράμ - Ισλαμικό Κράτος Συμμαχία: Έρχεται παγκόσμια τζιχάντ;l

"Ως όμηρος είσαι απλά μαριονέτα" συνεχίζει ο Χένιν.

Αίσθηση προκαλεί η παραδοχή του πως οι τζιχαντιστές δεν θυμίζουν σε τίποτα ανθρώπους αραβικής κουλτούρας αλλά "είναι παιδιά των δικών μας κοινωνιών". "Μιλάνε τη γλώσσα μας, έχουν τις ίδιες πολιτισμικές αναφορές που έχουμε εμείς, βλέπουν τις ίδιες ταινίες με μας, παίζουν τα βιντεγκέιμς που παίζουν τα παιδιά μας. Είναι προϊόντα της δικής μας κουλτούρας, του δικού μας κόσμου" λέει προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι όπως είδε βλέπουν τα πάντα"Teletubbies και Game of Thrones."

Εξήγησε ακόμη τον τρόπο που τα υψηλά στελέχη της εξτρεμιστικής οργάνωσης στρατολογούν τα νεότερα με την τεχνική του... σοκ: "είναι εύθραυστοι άνθρωποι. Μόλις φτάνουν, αυτοί που τους στρατολογούν τους βάζουν να διαπράξουν ένα αποτρόπαιο έγκλημα και έτσι δεν υπάρχει τρόπος να γυρίσουν πίσω". "Θυμάμαι κάποιους από τους απαγωγείς μου με τους οποίους μιλάγαμε και μου έδειξαν ότι οι πεποιθήσεις τους ήταν εύθραυστες, ακόμη και ότι είχαν μετανιώσει για ό,τι είχαν κάνει" λέει ο Χένιν.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι λίγη κουβέντα ίσως είναι δυνατή αλλά δεν μπορούν οι όμηροι να αναπτύξουν κανένα περαιτέρω δεσμό μαζί τους: "σίγουρα δεν δείχνουν οίκτο, είναι εντελώς αδιαπέραστοι από συναισθήματα οίκτου... Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να ζητάς έλεος. Είναι ηλίθιο" καταλήγει ο Χένιν.