Μπόκο Χαράμ – Ισλαμικό Κράτος Συμμαχία: Έρχεται παγκόσμια τζιχάντ;

Επιμέλεια Λήδα Δεληγιάννη

Το Σάββατο, η είδηση ότι οι εξτρεμιστές της Μπόκο Χαράμ και του παραληρηματικού Αμπουμπακάρ Σεκάου δήλωσαν υποταγή στο Ισλαμικό Κράτος του "χαλίφη" Αλ Μπαγκνταντί έκανε το γύρο του κόσμου.

Τι μπορεί όμως να σημαίνει αυτό; Έχει κάποια ουσιαστική σημασία;

Πολλοί ήταν οι αναλυτές που υποστήριξαν πως η δήλωση υποταγής από πλευράς της Μπόκο Χαράμ ήταν κατ' ουσίαν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα: η Μπόκο Χαράμ ήθελε δημοσιότητα. Αλλά και να αναβαθμίσει το προφίλ της στο μουσουλμανικό κόσμο, κάνοντας συμμαχία με την οργάνωση που χαίρει της μεγαλύτερης αποδοχής και ενθουσιασμού στους εξτρεμιστές του ισλάμ: το Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Η ιδεολογική ταυτοποίηση (μέσω της δήλωσης πίστης και υποταγής) της νιγηριανής Μπόκο Χαράμ με το ISIS, προσφέρει στους ισλαμιστές της Νιγηρίας ενισχύει την απήχηση της σε φανατικούς ισλαμιστές παγκόσμια.

Η ένταξη της Μπόκο Χαράμ στην ιδεολογική σκέπη του ΙΚ, έρχεται σε μια φάση που η οργάνωση βρίσκεται υπό διωγμό στη Νιγηρία. Μετά τις αιματηρότατες επιθέσεις και τις απαγωγές, κυρίως στη Βόρεια Νιγηρία, ο πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν ζήτησε ενισχύσεις από τη Δύση προκειμένου να εκριζώσει την εξτρεμιστική οργάνωση. Ήδη, στο έδαφος της Νιγηρίας αλλά και του Νίγηρα και του Τσαντ, διεξάγονται επιχειρήσεις εκκαθάρισης της Μπόκο Χαράμ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες και αναλυτές, το Ισλαμικό Κράτους, που επίσης βρίσκεται υπό το σφυροκόπημα των βομβαρδισμών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους αλλά και των αραβοιρανικών δυνάμεων, δεν αναμένεται να δώσει κάποια στρατιωτική στήριξη στη Μπόκο Χαράμ. Όμως, θα της προσφέρει την πρόσβαση σε νέους "φερέλπιδες" ισλαμιστές, που συρρέουν στη Συρία και το Ιράκ από όλο τον κόσμο, για να πολεμήσουν στους κόλπους του ΙΚ. Ορισμένοι από αυτούς τους νέους "στρατιώτες" πιθανότατα θα ενταχθούν στη Μπόκο Χαράμ.

Ακόμη, η συνεργασία προσφέρει διείσδυση και σε άλλες εμπόλεμες ζώνες της Ασίας και της Αφρικής, τις οποίες ελέγχουν εξτρεμιστικοί ισλαμιστικοί πυρήνες (που έχουν δηλώσει επίσης πίστη στο ΙΚ) και από τις οποίες η Μπόκο Χαράμ μπορεί να εξασφαλίσει όπλα, χρηματοδότηση, πληροφορίες, κατασκόπους και "τεχνογνωσία" περί τις νέες μεθόδους τρομοκρατικών επιθέσεων.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι η Μπόκο Χαράμ έχει συστηματικά εδώ και μήνες υιοθετήσει μεθόδους του ΙΚ: από τη χρήση των social media (Twitter, YouTube κλπ) για να προβάλει τις επιθέσεις και το "έργο" της, μέχρι αποκεφαλισμούς ομήρων.

Διαβάστε ακόμη: Γιατί οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν τους αποκεφαλισμούς;

Επανέρχεται με αιματοκύλισμα και το Τάγμα του Μπελμοχτάρ

Την ίδια ώρα, η ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση αλ-Μουραμπιτούν του Αλγερινού Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, το “Τάγμα των Υπογράφοντων Με Αίμα”(AQMI ή AQIM), που διοργάνωσε την αιματηρή ομηρεία στο εργοστάσιο της Αλγερίας το 2013, ανέλαβε την ευθύνη για το αιματοκύλισμα στο εστιατόριο της πρωτεύουσας του Μαλί, Μπαμακό, κατά την οποία σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι, σε ηχητικό της μήνυμα που έδωσε στη δημοσιότητα το ιδιωτικό μαυριτανικό πρακτορείο ειδήσεων Al-Akhbar. Η οργάνωση AQMI συγκροτήθηκε από τον βετεράνο τζιχαντιστή Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, ο οποίος αποτελεί στόχο των γαλλικών δυνάμεων που πολεμούν ένοπλες ομάδες που συνεργάζονται με την Αλ Κάιντα στην περιοχή Σαχέλ της Σαχάρας.

Οι περιοχές που ελέγχει η Μπόκο Χαράμ, το Ισλαμικό Κράτος και το AQMI του Μπελμοχτάρ

Όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Μπόκο Χαράμ, έτσι και οι ισλαμιστές του Μπελμοχτάρ, έχουν ένα κοινό: δεν διστάζουν να κάνουν ιδιαίτερα αιματηρές επιθέσεις (ως επίδειξη δύναμης και επιβολή τρόμου στα πλήθη), χτυπήματα τυφλά, αδιαφορώντας για τις απώλειες σε αμάχους. Τις μεθόδους αυτές έχει αποποιηθεί πλέον ακόμη και η Αλ Κάιντα.

Διαβάστε σχετικά: Αφ(ρι)γανιστάν: Η ανερχόμενη τρομοκρατία και... τα μάτια σας

Η ανάδυση των νέων εξτρεμιστών, που δεν διστάζουν μπροστά σε καμία απώλεια, και ορκίζονται να μη σταματήσουν "μέχρι το αίμα των απίστων να πλημμυρίσει τον πλανήτη" έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τη Δύση. Τώρα ο εφιάλτης μπορεί να γίνεται ακόμη χειρότερος: οι εξτρεμιστές να ενώνουν τις δυνάμεις τους συγκροτώντας ένα ενιαίο μέτωπο. Η προοπτική μιας παγκοσμιοποιημένης τζιχάντ είναι πλέον παραπάνω από ορατή...  

Διαβάστε: Λιβύη: Οι τζιχαντιστές σχεδιάζουν απόβαση σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία