Η αδελφή του Εσκομπάρ αφήνει σημειώματα στους τάφους των θυμάτων του

Από τη δεκαετία του 1980, μέχρι και το θάνατο του το 1993, σε ένα ανθρωποκυνηγητό εν μέσω σφαιρών, ο πλέον διαβόητος βαρόνος ναρκωτικών, ο Πάμπλο Εσκομπάρ, είχε σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους (ο ακριβής αριθμός υπήρξε αδύνατον να αποτιμηθεί).

21 χρόνια μετά, η αδελφή του ηγέτη του πιο ισχυρού καρτέλ που υπήρξε ποτέ, η Λουθ Μαρία Εσκομπάρ, αφήνει σημειώματα πάνω στους τάφους των θυμάτων του αδελφού της σε μια προσπάθεια να ζητήσει συγγνώμη από τα θύματα αλλά και τις οικογένειες των θυμάτων του αδελφού της.

"Κάθε μέρα σκέφτομαι όλους εκείνους που υπέφεραν και υποφέρουν εξαιτίας του αδελφού μου, εξαιτίας του πολέμου που εκείνος σήκωσε" λέει στο BBC. "Η μητέρα μας ήταν πολύ λυπημένη. 'Γιατί κάνεις τέτοια πράγματα;' τον ρωτούσε, 'πάσχεις από ανίατη ασθένεια;'. 'Είμαι στη μαφία', της απαντούσε αυτός. 'Όσοι είναι στη μαφία δεν πεθαίνουν από φυσικά αίτια ή αρρώστιες. Οι μαφιόζοι πεθαίνουν από σφαίρες' μας έλεγε" προσθέτει η Λουθ Μαρία.

Στις μεγάλες του "δόξες", ο Εσκομπάρ ήταν ο 7ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου και το καρτέλ του, το Medellin Cartel, ήλεγχε το 80% του παγκόσμιου εμπορίου κοκαΐνης.

Μέχρι το θάνατο του Εσκομπάρ, το καρτέλ Medellin είχε στο "ενεργητικό" του ένα τεράστιο κατάλογο από δολοφονίες. Το ποσοστό των δολοφονιών στην πόλη Μέντελιν, όπου ήταν το ορμητήριο τους, είχε ένα σοκαριστικά υψηλό ποσοστό δολοφονιών: 381 σε κάθε 100.000 κατοίκους δολοφονούνταν.

Στόχοι του Εσκομπάρ και των μαφιόζων του ήταν αξιωματούχοι της αστυνομίας, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Κολομβίας, μέλη του δικαστικού σώματος, πολιτικοί και άλλοι. Το 1989 δεν δίστασε να καταρρίψει ακόμη και ένα ολόκληρο αεροπλάνο προσπαθώντας να σκοτώσει τον τότε υποψήφιο πρόεδρο της χώρας και ορκισμένο εχθρό του, Cesar Gaviria.