Στα χέρια των τζιχαντιστών πέφτει η Κομπανί

Μάχες στους δρόμους της Κομπάνι διεξάγονται αυτή την ώρα μεταξύ των Κούρδων μαχητών που υπερασπίζονται την πόλη και των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους που προσπαθούν να εδραιώσουν τον έλεγχο τους στην πόλη. Η Κομπάνι έχει μεγάλη στρατηγική σημασία καθώς βρίσκεται σε προκεχωρημένο σημείο κοντά στα συρο- τουρκικά σύνορα. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη στη Συρία.

Εάν οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους καταλάβουν την πόλη, θα έχουν εξασφαλίσει πλέον τον έλεγχο επί μίας μεγάλης περιοχής που βρίσκεται κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων.

Οι τζιχαντιστές την πολιορκούν εδώ και τρεις εβδομάδες.

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί από το συνασπισμό Αμερικανών, Αράβων και άλλων δυνάμεων της Δύσης ξεκίνησαν και πάλι από το πρωί. Οι Κούρδοι όμως καταγγέλλουν ότι δεν αρκούν.

Οι τζιχαντιστές έχουν υψώσει τη σημαία τους σε πολλά κτίρια στην Κομπάνι.

Την Κυριακή, σε μία προσπάθεια απώθησης των επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους μία 20χρονη καμικάζι που προερχόταν από τις τάξεις των κουρδικών Μονάδων Λαϊκής Προστασίας πραγματοποίησε επίθεση στον ανατολικό τομέα της πόλης, προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων τζιχαντιστών, σύμφωνα με κουρδικές πηγές. Πρόκειται για την πρώτη καμικάζι από τις τάξεις των Κούρδων μαχητών στη Συρία που αναλαμβάνει δράση από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου. "Εάν υπάρξει ανάγκη, όλοι οι μαχητές των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της", προειδοποίησε το ένοπλο κουρδικό κίνημα.

Εκατοντάδες έχουν σκοτωθεί στην Κομπάνι, τόσο από τους τζιχαντιστές, όσο και από Κούρδους, μαχητές και αμάχους. 300.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, 180.000 από τους οποίους έχουν βρει καταφύγιο στο τουρκικό έδαφος.

Οι κουρδικές οργανώσεις του εξωτερικού καταγγέλλουν φρικαλεότητες των τζιχαντιστών στην Κομπάνι.