Πέφτει η Κομπάνι: Υψώθηκε σημαία του Ισλαμικού Κράτους

Μετά από σκληρή πολιορκία τριών εβδομάδων, η σημαία της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κυματίζει εδώ και λίγη ώρα στην κουρδική πόλη Κομπάνι, σύμφωνα με τους ανταποκριτές του πρακτορείου Reuters. Δύο μαύρες σημαίες είναι ορατές από την τουρκική πλευρά των συνόρων και δεκάδες άρματα μάχης του τουρκικού στρατού έχουν παραταχθεί, σε θέση μάχης.

Μία από τις σημαίες έχει τοποθετηθεί σε έναν λόφο και μία άλλη σε ένα τετραώροφο κτίριο στο ανατολικό άκρο της πόλης κοντά στο σημείο όπου τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις.  Ωστόσο, οι πεσμεργκά, οι κουρδικές ένοπλες δυνάμεις που υπερασπίζονται την Κομπάνι, δήλωσαν ότι οι τζιχαντιστές δεν έχουν φτάσει στο κέντρο της πόλης.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, έχουν εγκαταλείψει την πόλη. Υπάρχουν μαρτυρίες για βιασμούς, δολοφονίες, αποκεφαλισμούς ακόμη και σταυρώσεις κατοίκων.

Μέσα στην Κομπάνι μαίνονται οδομαχίες και οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) μάχονται "από σπίτι σε σπίτι" στα ανατολικά της πόλης, είπε ο Μουστάφα Μπάλι, ο επικεφαλής της ημιεπίσημης τοπικής Ένωσης Ελεύθερων Μέσων Ενημέρωσης.

Οι YPG εκκένωσαν την περιοχή και στέλνουν όλους τους άμαχους και τους τοπικούς αξιωματούχους προς τα σύνορα με την Τουρκία, πρόσθεσε ο Μπάλι, σημειώνοντας ότι ορισμένοι κάτοικοι επιμένουν να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Ένας μεταφραστής που εργάζεται για το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα των Κούρδων της Συρίας, το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, εγκατέλειψαν την πόλη.

Η Κομπάνι θεωρείται στρατηγικής σημασίας πόλη και ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου είχε πει ότι η Τουρκία θα κάνει "ό,τι είναι απαραίτητο" για να μην πέσει η Κομπάνι στα χέρια των τζιχαντιστών.  Αν πέσει αυτή η στρατηγικής σημασίας πόλη, η περιοχή που ελέγχουν οι τζιχαντιστές θα εκτείνεται από τη νοτιοανατολική Συρία ως τα ιρακινά σύνορα.