Αυθεντικό το βίντεο αποκεφαλισμού του Φόλει – Αγωνία για τον 2ο όμηρο

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει το βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ, που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Το FBI θεωρεί "γνήσιο" το υλικό, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος GlobalPost, ενώ την αυθεντικότητα του βίντεο επιβεβαίωσε και ο Λευκός Οίκος.

"Οι υπηρεσίες πληροφοριών ανέλυσαν το βίντεο που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα και δείχνει τους Αμερικανούς πολίτες Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σότλοφ. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το βίντεο αυτό είναι αυθεντικό", ανέφερε η Κέιτλιν Χέιντεν, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, σε ανακοίνωσή της.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι το βίντεο "παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά που κάνουν να σκεφτεί κανείς πως είναι αυθεντικό".

Ο υπουργός επισήμανε επίσης πως ο δήμιος του Τζέιμς Φόλεϊ εκφράζεται στα αγγλικά με βρετανική προφορά. "Φαίνεται πως πρόκειται για έναν Βρετανό. Θα κάνουμε περαιτέρω έρευνες για να είμαστε σίγουροι", δήλωσε προς το BBC.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον διακόπτει τις διακοπές του και επιστρέφει σήμερα στο Λονδίνο. Ο βρετανός πρωθυπουργός "θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών και ανώτερους αξιωματούχους από το υπουργείο Εσωτερικών, το Φόρεϊν Όφις και τις υπηρεσίες για να συζητήσει την κατάσταση στο Ιράκ και τη Συρία και την απειλή που δημιουργείται από τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους.

Για τον Σιράζ Μάχερ, του Διεθνούς Κέντρου Μελετών για τη Ριζοσπαστικοποίηση (ICSR) στο Κινγκ'ς Κόλετζ του Λονδίνου, ο δράστης του αποκεφαλισμού "είναι πολύ πιθανόν ένας Βρετανός".

Υπενθυμίζοντας πως οι τζιχαντιστές παρουσίασαν τη δολοφονία αυτή ως μια απάντηση στα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράκ, ο εμπειρογνώμονας δήλωσε πως η ενέργειά τους "δημιουργεί πίεση στον Ομπάμα, αλλά φέρνει επίσης σε δύσκολη θέση τη βρετανική κυβέρνηση". 

Το βίντεο, με τίτλο "Ένα μήνυμα προς την Αμερική," δημοσιεύτηκε στις ιστοσελίδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους τζιχαντιστές. Σε αυτό εικονίζεται ο Φόλει, ντυμένος με μια πορτοκάλι κελεμπία και τα τελευταία του λόγια είναι: "Καλώ τους φίλους μου, την οικογένεια και τους αγαπημένους τους να ξεσηκωθούν ενάντια στους πραγματικούς δολοφόνους μου, την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ότι θα μου συμβεί είναι μόνο ένα αποτέλεσμα του εφησυχασμού και της εγκληματικότητας τους". 

Λίγο αργότερα και πάλι οι εξτρεμιστές τζιχαντιστές του ισλαμικού Κράτους δημοσιοποίησαν στο διαδίκτυο ένα ακόμη βίντεο όπου ισχυρίζονται ότι κρατούν όμηρο έναν ακόμη Αμερικανό δημοσιογράφο τον Στίβεν Σότλεφ και αναφέρουν ότι η ζωή του εξαρτάται από την επόμενη κίνηση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.