Ιράκ: Μεγαλύτερη αυτονομία ζητούν οι Κούρδοι στο ζενίθ της αναταραχής

Είναι πλέον βέβαιο πως το Ιράκ δεν πρόκειται να βγει αλώβητο από τη σύρραξη που σοβεί στην ήδη πολύπαθη χώρα.

Να διαιρεθεί το Ιράκ σε αυτόνομες περιοχές ζητά (σε μια καθόλου τυχαία στιγμή) ο Νεσιρβάν Μπαρζανί, ο πρωθυπουργός της αυτόνομης βόρειας ιρακινής περιφέρειας του Κουρδιστάν.

Διαβάστε: Οι Κούρδοι ζητούν εδάφη και πετρέλαιο

"Ο καλύτερος τρόπος είναι να έχουν μια περιφέρεια των σουνιτών, όπως αυτή που έχουμε οι Κούρδοι στο Κουρδιστάν", δήλωσε ο Μπαρζανί αφού επέκρινε την υπό τους σιίτες κυβέρνηση του ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι για τις πολιτικές αποκλεισμού που ακολούθησε και οι οποίες έκαναν τους σουνίτες "να αισθάνονται παραμελημένοι".

Και όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά: "αν πιστεύει κανείς ότι το Ιράκ θα ξαναγίνει όπως ήταν πριν από τη Μοσούλη, αυτό είναι σχεδόν αδύνατο". Ενώ ξεκαθάρισε πως οι κουρδικές στρατιωτικές δυνάμεις των Πεσμεργκά δεν έχουν στόχο να ανακαταλάβουν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Οι Πεσμεργκά προσέτρεξαν σε βοήθεια των ιρακινών δυνάμεων. Κάτι που όπως ήταν προφανές εξαρχής, έγινε για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους βλέψεις. 

Διαβάστε πώς απειλεί το Ιράκ η κατάληψη της Μοσούλης

Κλειστό το μεγαλύτερο διυλιστήριο του Ιράκ

Έκλεισε το μεγαλύτερο διυλιστήριο του Ιράκ στην πόλη Μπαϊτζί και το ξένο προσωπικό έχει απομακρυνθεί, σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές. Το ντόπιο προσωπικό παραμένει στην εγκατάσταση και ο στρατός ελέγχει ακόμη την περιοχή.

Όμως πολεμιστές του ΙΚΙΛ (τζιχαντιστές) έχουν περικυκλώσει το διυλιστήριο. 

Οι ισορροπίες δυνάμεων είναι απολύτως οριακές και ανατρέπονται συνεχώς (διαβάστε σχετικά Ιράκ: Μάχη πόλη την πόλη δίνει ο στρατός με τους τζιχαντιστές )