Νέα θηριωδία “τιμής” στο Πακιστάν

Μία εβδομάδα μετά τον θάνατο δια λιθοβολισμού μίας εγκύου από την οικογένεια της, ένα "έγκλημα τιμής" που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή,ένα νέο απάνθρωπο περιστατικό είδε το φως της δημοσιότητας στο Πακιστάν.

Μiα νεαρή κοπέλα πυροβολήθηκε και πετάχτηκε σε κανάλι από την οικογένειά της επειδή παντρεύτηκε τον άνδρα που ήθελε, χωρίς ευτυχώς να έχει την τραγική κατάληξη της 25χρονης Φαρζάνα Ικμπάλ.

Η οικογένειά της είχε εξοργιστεί μαζί της γιατί η 20χρονη Σάμπα Κάιζερ παντρεύτηκε τον άνδρα που αγαπούσε, τον Μοχάμεντ Κάιζερ, σε δικαστήριο αυτή την εβδομάδα, χωρίς τη συγκατάθεση του πατέρα και των αδελφών της.  

Η Σάμπα πυροβολήθηκε από τον πατέρα, τον αδελφό και δύο άλλους συγγενείς της στη συνοικία Χαφιζαμπάντ της κεντρικής επαρχίας Παντζάμπ, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο αξιωματικός της αστυνομίας Ζαμπιτανί Καν. Μία από τις σφαίρες διαπέρασε το πρόσωπό της κι άλλη μία την χτύπησε στο χέρι.

Στη συνέχεια, την έβαλαν μέσα σε ένα σάκο και την πέταξαν σε κανάλι θεωρώντας ότι είναι νεκρή, αλλά εκείνη επέζησε και με τη βοήθεια κατοίκων της περιοχής κατάφερε να φθάσει σε νοσοκομείο, όπου πλέον νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Σύμφωνα με τον Καν, η αστυνομία συνέλαβε τον πατέρα της Μακσούντ Άχμεντ και τον αδελφό της Ισχφάκ Μακσούντ κι αναζητεί άλλους δύο υπόπτους.

Οι οικογένειες στην βαθιά συντηρητική ισλαμική κοινωνία το θεωρούν προσβολή αν οι κόρες τους παντρευτούν έναν άνδρα της επιλογής τους.

Εκτιμάται ότι 1.500 γυναίκες σκοτώνονται κάθε χρόνο σε "εγκλήματα τιμής", σύμφωνα με την οργάνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Aurat Foundation.

Στις περιπτώσεις αυτές οι ύποπτοι συχνά δεν τιμωρούνται εκμεταλλευόμενοι, σύμφωνα με δικηγόρους, "παράθυρα" παρωχημένων και πολύπλοκων νόμων που επιτρέπουν στις οικογένειες να συγχωρούν τους δολοφόνους.