Ταλιμπάν : Η υποδοχή στους 5 μαχητές που απελευθέρωσαν οι ΗΠΑ

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα είναι οι πέντε Ταλιμπάν, που αφέθηκαν ελεύθεροι από τις φυλακές του Γκουαντάναμο, ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του αμερικανού λοχία, Μπόου Μπέργκνταχλ. 

Οι συγκεκριμένοι μαχητές των Ταλιμπάν, οι οποίοι περιγράφηκαν από τον γερουσιαστή Τζον Μακέιν ως "οι σκληρότεροι του σκληρού πυρήνα", είχαν συλληφθεί το 2001.

Απελευθερώθηκαν το Σάββατο από την αμερικανική φυλακή της Κούβας και μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στο Κατάρ, όπου θα παραμείνουν για έναν χρόνο.

Ένα site, που υποστηρίζει τους Ταλιμπάν - το nunn.asia -  ανέβασε βίντεο, στο οποίο φαίνεται πως έγιναν δεκτοί ως ήρωες οι 5 απελευθερωθέντες εξτρεμιστές, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο συνάντησης με την αντιπροσωπεία των ανταρτών του Αφγανιστάν, με ένα κομβόι από τζιπ και χωρίς την παρουσίας της αστυνομίας.

Στο βίντεο ακούγεται ένας ιμάμης να απαγγέλλει αποσπάσματα από το κοράνι, συνοδεία υπνωτικής αραβικής μουσικής και φαίνονται τοπικοί "ηγέτες" των εξτρεμιστών να αγκαλιάζουν τους απελευθερωμένους αντάρτες, οι οποίοι τους φιλούν τα χέρια.

 

 

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν εξέφρασε την αντίθεσή της στην απελευθέρωση των 5 πέντε μαχητών Ταλιμπάν από το Γκουαντάναμο. Η Καμπούλ υποστηρίζει επιπλέον ότι η μεταφορά τους στο Κατάρ αντιτίθεται στο διεθνές δίκαιο.