Κόντρες προκαλεί η ανταλλαγή Μπέργκνταλ με φυλακισμένους Ταλιμπάν

"Διαπραγμάτευση με τρομοκράτες" χαρακτηρίζουν Αμερικανοί πολιτικοί την απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα να απελευθερώσει πέντε μαχητές Ταλιμπάν από το Γκουαντάναμο ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Αμερικανού λοχία Μπόου Μπέργκνταλ που βρισκόταν όμηρος στα χέρια των μαχητών εδώ και 5 χρόνια στο Αφγανιστάν.

Στη συμφωνία μεσολάβησε η κυβέρνηση του Κατάρ.

Πέντε μαχητές των Ταλιμπάν, οι οποίοι περιγράφηκαν από τον γερουσιαστή Τζον Μακέιν ως "οι σκληρότεροι του σκληρού πυρήνα", απελευθερώθηκαν από την αμερικανική φυλακή στο Γκουαντάναμο της Κούβας και μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στο Κατάρ.

Ενώ η απελευθέρωση του Μπέργκνταλ, το Σάββατο, χαιρετίσθηκε από την οικογένειά του και στη γενέτειρά του και θα μπορούσε να θεωρηθεί επιτυχία για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο Μακέιν και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι αμφισβήτησαν ότι η κυβέρνηση έδρασε ορθά όταν απελευθέρωσε τους μαχητές.

Ο Μπέργκνταλ μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο Περιφερειακό Ιατρικό Κέντρο του Λάντστουλ, στη Γερμανία, για να υποβληθεί σε ιατρική θεραπεία. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί σε μια άλλη εγκατάσταση στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, δήλωσαν αξιωματούχοι του Πενταγώνου, χωρίς να κάνουν γνωστή την ημερομηνία της επιστροφής του στις ΗΠΑ.Ο Μπέργκνταλ, 28 ετών, παραδόθηκε το Σάββατο σε αμερικανικές δυνάμεις οι οποίες έφθασαν με ελικόπτερο.

Αντίθετη με την απελευθέρωση των Ταλιμπάν εμφανίστηκε και η αφγανική κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι η μεταφορά τους στο Κατάρ αντιτίθεται στο διεθνές δίκαιο.

Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι έχει πολλές φορές ζητήσει την απελευθέρωση Αφγανών πολιτών που κρατούνται στο Γκουαντάναμο και το έχει θέσει ως προϋπόθεση για την υπογραφή του συμφώνου ασφαλείας με τις ΗΠΑ.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Κατάρ θα έπρεπε να τους έχουν απελευθερώσει "χωρίς όρους".