Διασημότητες, διαδίκτυο και κυβερνήσεις στη διάσωση των θυμάτων της Μπόκο Χαράμ

Μαζί με την οργή γιγαντώνεται και η προσπάθεια σε όλο τον κόσμο να βρεθούν και να διασωθούν τα 250 κορίτσια που έπεσαν θύματα απαγωγής της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διάσημοι από το χώρο του θεάματος, της μουσικής και της πολιτικής αλλά και πολλές κυβερνήσεις συμμετέχουν στην προσπάθεια διάσωσης.

Ήδη μέχρι χθες Πέμπτη το μήνυμα της εκστρατείας "Bring Back Our Girls" ("Φέρτε Πίσω τα Κορίτσια μας") αναπαρήχθη στο Twitter περισσότερες από ένα εκατομμύριο φορές μετά την ανακοίνωση της συμμετοχής τους στην εκστρατεία της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα και την πακιστανής μαθήτριας που επέζησε από δολοφονική επίθεση των Ταλιμπάν, Μαλάλα Γιουσαφζάι.

"Προσευχόμαστε για τα αγνοούμενα κορίτσια από τη Νιγηρία και για τις οικογένειές τους. Ήρθε η ώρα να 'Φέρουμε τα Κορίτσια μας Πίσω", έγραψε η Μισέλ Ομπάμα στο Twitter.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 8 ερωτήματα για τα κορίτσια - θύματα απαγωγής στη Νιγηρία

Η Γιουσαφζάι, η οποία έχει γίνει ακτιβίστρια υπέρ του δικαιώματος των πακιστανών γυναικών στην εκπαίδευση, είπε ότι θεωρεί "αδελφές της" τις απαχθείσες μαθήτριες.

Η εκστρατεία έχει επίσης την υποστήριξη της πρώην Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον, της ηθοποιού Αντζελίνα Ζολί, της τραγουδίστριας Μαίρη Τζέι Μπλάιτζ και του ράπερ Κρις Μπράουν.

Από το Λονδίνο όπου βρισκόταν χθες για την προώθηση της νέας της ταινίας "Maleficent" η Ζολί, η οποία είναι Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε ότι "θα πρέπει να αρχίσουμε να συλλαμβάνουμε ανθρώπους για αυτό (το έγκλημα) και να τους παραπέμπουμε στη δικαιοσύνη...".

Με αφορμή την εκστρατεία, χιλιάδες άνθρωποι σε πολλές χώρες και πόλεις του κόσμου--από την Νότιο Αφρική ως το Λονδίνο και την Νέα Υόρκη-- πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τις πρεσβείες της Νιγηρίας ζητώντας να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των μαθητριών.

Η Διεθνής Αμνηστία και η UNICEF δεσμεύτηκαν να συνδράμουν την εκστρατεία, η οποία ζητεί την στρατιωτική επέμβαση για τη διάσωση των κοριτσιών.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα και ο Καναδάς αυτή την εβδομάδα προσέφεραν βοήθεια στις νιγηριανές αρχές για το συγκεκριμένο σκοπό.

Μετά την εξασφάλιση της συναίνεσης του νιγηριανού προέδρου Γκούντλακ Τζόναθαν, οι ΗΠΑ απέστειλαν επειγόντως ομάδα από την Αμερικανική Διοίκηση Αφρικής, η οποία εδρεύει στην Στουτγάρδη της Γερμανίας και αποτελείται από 15 ως 20 αξιωματικούς του στρατού.

Οι μαθήτριες απήχθησαν στις 14 Απριλίου από το σχολείο όπου φοιτούσαν ως εσωτερικές στην πόλη Τσιμπόκ κοντά στην πολιτεία Μπόρνο της βόρειας Νιγηρίας. Ο ηγέτης της Μπόχο Χαράμ (η ονομασία της οργάνωσης σημαίνει "Η δυτική παιδεία είναι αμάρτημα" στη γλώσσα χάουζα που μιλούν οι περισσότεροι κάτοικοι της βόρειας Νιγηρίας), ο Αμπουμπακάρ Σεκάου, απείλησε τη Δευτέρα να πουλήσει ως σκλάβες τις μαθήτριες. Παραμένει ωστόσο άγνωστος ο ακριβής αριθμός των μαθητριών που ξακολουθούν να κρατούνται καθώς κάποιες από αυτές δραπέτευσαν.