Μαλαισία: Αναζητείται αεροπλάνο 70 μέτρων που πέταγε και μετά το σήμα

Μια εβδομάδα συμπληρώνεται αύριο Σάββατο από τη μυστηριώδη εξαφάνιση του Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines. Ούτε ένας ίχνος του αεροσκάφους με τους 239 επιβάτες δεν έχει βρεθεί ακόμη και οι έρευνες συνεχίζονται στα τυφλά καθώς οι αρχές δεν έχουν κανένα ασφαλές στοιχείο να τις κατευθύνει.

Το ερώτημα που διατυπώνεται στον Τύπο αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το εξής: μπορεί με την τεχνολογία που διαθέτουμε το 2014 να μην μπορούμε να εντοπίσουμε ένα αεροπλάνο μήκους 70 μέτρων και βάρους δεκάδων τόνων;

Η απάντηση είναι ότι οι αρχές της Μαλαισίας συνεπικουρούμενες από την Κίνα, το Βιετνάμ και την Ινδία αναζητούν το αεροπλάνο - φάντασμα σε μια τεράστια περιοχή, μέσα στον ωκεανό.

Πατήστε εδώ για να δείτε το διαδραστικό γράφημα της Washington Post για το πόσο μικρό είναι ακόμη και ένα ολόκληρο Μπόινγκ εν συγκρίσει με τον ωκεανό.

Εξετάζεται επίσημα το ενδεχόμενο να πετούσε το αεροπλάνο ώρες μετά το τελευταίο σήμα

Οι έρευνες για το αεροπλάνο της Malaysia Airlines επεκτάθηκαν σήμερα στον Ινδικό Ωκεανό, έπειτα από "νέες πληροφορίες" που επικαλείται ο Λευκός Οίκος και οι οποίες δείχνουν πως το αεροπλάνο συνέχισε να πετάει για πολλές ώρες μετά την εξαφάνισή του από τις οθόνες των ραντάρ, πριν από έξι ημέρες. Αρχικά οι πληροφορίες που είχαν δημοσιοποιηθεί από τη Wall Street Journal είχαν διαψευστεί όμως πλέον το σενάριο αυτό εξετάζεται επίσημα.

Η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε πως έστειλε τρία πλοία και τρία αεροσκάφη για να βοηθήσουν στις έρευνες. Αναπτύσσονται στη Θάλασσα του Ανταμάν στον Ινδικό Ωκεανό, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα υψηλόβαθμους αξιωματούχους, υποστηρίζουν πως το Μπόινγκ 777 συνέχισε να μεταδίδει ένα αυτόματο σήμα επί ώρες αφότου εξαφανίσθηκε από τα ραντάρ. Τα συστήματα μετάδοσης προσπαθούσαν κατά τακτά διαστήματα να συνδεθούν με έναν ή περισσότερους αναμεταδότες δορυφόρους, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό έστειλε ένα πλοίο και ένα αεροπλάνο στη ζώνη αυτή, δήλωσε ένας αξιωματούχος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Εν τω μεταξύ, κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα πως κινέζοι επιστήμονες εντόπισαν ένα "γεγονός στο θαλάσσιο βυθό" που μπορεί να συνδέεται με πρόσκρουση του αγνοούμενου αεροπλάνου.

Το γεγονός καταγράφηκε στις 2:55 π.μ. του Σαββάτου στα ύδατα ανάμεσα στη Μαλαισία και το Βιετνάμ, δήλωσαν σεισμολόγοι και φυσικοι στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Αυτό σημαίνει πως η καταγραφή έγινε μιάμιση ώρα μετά την εξαφάνιση του αεροπλάνου από το ραντάρ. Η περιοχή βρίσκεται 116 χλμ. βορειοανατολικά από την τελευταία επιβεβαιωμένη θέση του αεροπλάνου, δήλωσαν οι επιστήμονες.