Γιατί χτυπούν τα κινητά των αγνοούμενων επιβατών της Malaysia;

Ιδιαίτερη αναστάτωση προκάλεσε η είδηση ότι τα κινητά ορισμένων επιβατών της μοιραίας πτήσης 370 της Malaysia Airlines εξακολουθούν να χτυπούν.

Συγκεκριμένα, ο αδελφός ενός αγνοούμενου επιβάτη βγήκε στην κινεζική τηλεόραση και κάλεσε το κινητό του αδελφού του και αυτό έδειχνε να χτυπά κανονικά αλλά να μην απαντά κανείς.

Το ίδιο έκαναν και άλλοι συγγενείς και φίλοι επιβατών της πτήσης.

Μπορεί αυτό να σημαίνει ότι οι επιβάτες είναι ακόμη ζωντανοί;

Όπως εξηγεί ειδικός αναλυτής τηλεπικοινωνιών στο Mashable, δυστυχώς το γεγονός ότι τα κινητά εξακολουθούν να χτυπούν, δεν σημαίνει τίποτε. "Δεν σημαίνει πως το σήμα το δίνει το τηλέφωνο του ανθρώπου που καλείτε" εξηγεί ο ειδικός αναλυτής Jeff Kagan.

"Αυτό που σημαίνει είναι ότι το δίκτυο λειτουργεί και προσπαθεί να εντοπίσει τον αριθμό που καλείτε. Θα δώσει σήμα μια, δυο ή και τρεις φορές και αν εντοπίσει τελικά το τηλέφωνο που καλείτε, τότε θα προωθήσει την κλήση. Αν δεν το εντοπίσει, θα αποσυνδεθεί η κλήση" προσθέτει.

Ίσως έτσι εξηγείται η μαρτυρία συγγενούς ότι φαίνεται το κινητό του αγνοούμενου συγγενούς του να καλεί και μετά να "είναι σαν κάποιος να το κλείνει"

"Δυστυχώς αυτό δεν πρέπει να δίνει ελπίδες, έτσι λειτουργούν τα δίκτυα" εξηγεί ο Kagan.

Όπως λέει, ο γνωστός ήχος που ακούμε όταν καλούμε κάποιον και περιμένουμε να το σηκώσει δεν είναι "παρά ένα ψυχολογικό τρικ που έχει ως στόχο να μας κάνει να παραμείνουμε στη γραμμή" όσο το δίκτυο προσπαθεί να εντοπίσει τον καλούμενο αριθμό.

Ο γνωστός ήχος που ακούμε όσο περιμένουμε ο άλλος να σηκώσει το τηλέφωνο "απλά προέρχεται από ένα ηχογραφημένο ηχητικό μήνυμα της εταιρείας - παρόχου, ενώ το δίκτυο συνδέει την κλήση", σύμφωνα με τον ειδικό. Αυτός ο ήχος έχει ως στόχο "να κρατήσουν τον καλούντα και να μην κλείσει το τηλέφωνο αν δεν ακούει κανέναν ήχο. Δεν σημαίνει ότι τον ήχο κάνει η τηλεφωνική συσκευή του καλούμενου", προσθέτει.

Ο Kagan τονίζει ότι το να εντοπιστεί η τοποθεσία ενός τηλεφώνου είναι πολύ πιο εύκολο από ότι νομίζουμε.

"Εξαρτάται από το τηλέφωνο. Εξαρτάται αν το τηλέφωνο έχει GPS. Εξαρτάται αν το GPS είναι ενεργοποιημένο. Εξαρτάται αν το δίκτυο μέσω του οποίου προσπαθούμε να το εντοπίσουμε έχει GPS" αναφέρει και προσθέτει ότι "αν όλα αυτά λειτουργούν τότε, ναι, το δίκτυο μπορεί να μας πει πού βρίσκεται ένα τηλέφωνο και πάλι σε μια σχετικά περιορισμένη χωρική έκταση".

Ενώ καταλήγει ότι αν το αεροπλάνο έχει καταπέσει στη θάλασσα και συνεπώς τα κινητά βρίσκονται στο βυθό του ωκεανού, είναι αδύνατον να εντοπιστούν για να δείξουν την τοποθεσία του δυστυχήματος.