Κύμα διαδηλώσεων στην Τουρκία: Ερντογάν παραιτήσου !

Συνεχίστηκαν και σήμερα σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, μετά τις χθεσινές συγκρούσεις διαδηλωτών- αστυνομικών που ακολούθησαν την αποκάλυψη της μυστικής συνομιλίας του Ερντογάν με το γιο του, για το πώς θα ξεφορτωθούν μισό δισ. δολάρια από μίζες.  

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους, με στόχο να καταγγείλουν τη "διαφθορά" του πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να απαιτήσουν την παραίτησή του, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Μάλιστα, χθες, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είχε χαρακτηριστικά καλέσει τον Ερντογάν είτε να παραιτηθεί, είτε να φύγει με το ελικόπτερο. 

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως "κάτω οι κλέφτες" και "να παραιτηθεί η κυβέρνηση". Μοίρασαν επίσης στους περαστικούς ψεύτικα χαρτονομίσματα, τα οποία θεωρούν σύμβολα της "διαφθοράς" της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης. 

Για να τους διαλύσει η αστυνομία, έκανε περιορισμένη χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν σοβαρά επεισόδια.   

 

Την ίδια στιγμή, και ενώ οι φωνές για παραίτηση του Τούρκου πρωθυπουργού διαρκώς πληθαίνουν, η τουρκική προεδρία προχώρησε σήμερα στην επικύρωση του αμφιλεγόμενου και πολυσυζητημένου νομοσχεδίου, το οποίο ενισχύει τον κυβερνητικό έλεγχο στους διορισμούς των δικαστών και των εισαγγελέων.

Διαβάστε ακόμα : Παλλαϊκό αίτημα η παραίτηση Ερντογάν

Το νομοσχέδιο - καθώς και εκείνο, που προβλέπει τον κυβερνητικό έλεγχο στο Διαδίκτυο κι έχει ήδη επικυρωθεί από τον Γκιουλ - θεωρείται από τους επικριτές του πρωθυπουργού Ερντογάν μία αυταρχική αντίδρασή του στο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει την κυβέρνησή του. 

Μάλιστα,ο Τούρκος Πρωθυπουργός αλλά και συνεργάτες του κατηγορούν αυτό που αποκαλούν ένα λόμπι των ρομπότ, που κατακλύζει με ιλιγγιώδη ρυθμό τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης με μηνύματα εναντίον του.

Μετά την διαρροή της ηχογραφημένης τηλεφωνικής επικοινωνία με τον γιο του, ο Τούρκος πρωθυπουργός στοχοποιείται προσωπικά για πρώτη φορά από τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν ξέσπασε το πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο που συγκλονίζει την κυβέρνηση. 

Τότε, όταν είχε αναφερθεί ότι ο Μπιλάλ Εντογάν εμπλέκεται στο σκάνδαλο με τις μίζες, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας το είχε διαψεύσει κατηγορηματικά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν αυτό ίσχυε, θα τον είχε αποκληρώσει

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η συνομιλία που διέρρευσε στο ίντερνετ είναι προϊόν μοντάζ και επέρριψε την ευθύνη για την "ποταπή επίθεση" που δέχεται στους πρώην συμμάχους του, της αδελφότητας του εξόριστου ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν.