Πώς να μετατρέψεις το μπαλκόνι σου σε μποστάνι

Οδηγός για την ενίσχυση της... ιδιωτικής καλλιέργειας

Από τη μια οι τιμές των λαχανικών αυξάνουν, από την άλλη ο μισθός σου συρρικνώνεται. Παράλληλα, τα ζαρζαβατικά που αγοράζεις πιθανώς να είναι μολυσμένα με τοξίνες. Αυτοί είναι δυο πολύ σοβαροί λόγοι ώστε να δεις τη βεράντα ή την ταράτσα του σπιτιού σου με άλλο μάτι: μελιτζάνες, ντομάτες, αγγουράκια, κρεμμύδια και καρότα, είναι μερικά μόνο από τα λαχανικά που μπορούν να καρποφορήσουν μέσα σε λίγα τετραγωνικά χώματος.

Δεν χρειάζεσαι στρέμματα γης για να γίνεις παραγωγός των υγιεινών, βιολογικών τροφίμων που θα παράγεις για να τρως.

Στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο εύκολο από όσο φαντάζεσαι ειδικά αν ακολουθήσεις τις συμβουλές μας.

Τι πρέπει να ξέρεις

> Προτού επιλέξεις τι είδους γλάστρες και ζαρντινιέρες θα χρησιμοποιήσεις, κάνε ένα προσχέδιο καλλιέργειας. Σε μια σχετικά μικρή γλάστρα μπορείς να φυτέψεις από βότανα μαγειρικής έως και κρεμμυδάκια. Πιο μεγάλα κηπευτικά σαν τις ντομάτες και τις πιπεριές, επειδή έχουν μακρύτερες ρίζες, απαιτούν βαθιές γλάστρες σαν το μέγεθος ενός ψύκτη νερού στο γραφείο.

> Οι πλαστικές ζαρντινιέρες είναι φθηνότερες. Οι ξύλινες, αν και δείχνουν πιο στιλάτες, ανεβάζουν πολύ το μπάτζετ.

> Σε κάθε περίπτωση, βεβαιώσου ότι οι γλάστρες σου έχουν καλό σύστημα αποστράγγισης (και πρόσθεσε λίγο χαλίκι στον πάτο). Χωρίς επαρκή αποστράγγιση, οι καλλιέργειές σου θα πεθάνουν με αργό θάνατο εξαιτίας των αναερόβιων απορριμμάτων που θα κατακάθονται στον πυθμένα της γλάστρας.

> Αγόρασε χώμα αναμεμειγμένο με ξύλινες προσμίξεις, όπως πριονίδι ή ροκανίδια. Γέμισε τα δοχεία με τόσο χώμα ώστε να μην ξεχειλίζει το νερό όταν τα ποτίζεις.

> Το πόση παραγωγή μαρουλιών ή ρόκας μπορείς να έχεις, εξαρτάται από το χώρο που τους αφήνεις μεταξύ τους, ώστε να αναπνέουν μέσα στις ζαρντινιέρες. Για να κερδίσεις ακόμη περισσότερο χώρο στο μπαλκόνι για τα πιο απαιτητικά λαχανικά (αγκινάρες, φασόλια ή μπρόκολο), τοποθέτησε τις «εύκολες» καλλιέργειες (μάραθο, μαϊντανό, βασιλικό ή καρότο) σε κρεμαστά καλάθια.

> Τα περισσότερα λαχανικά χρειάζονται τουλάχιστον πέντε ώρες ήλιο την ημέρα. Αλλά το λάχανο, το παντζάρι ή το σκόρδο ευδοκιμούν και σε στη σκιά.

Πώς φυτεύεις

> Το παν είναι οι καλοί σπόροι και βολβοί που θα αγοράσεις από ένα αξιόπιστο βιολογικό φυτώριο. Πριν φυτέψεις θα πρέπει να αφήσεις τους σπόρους να βλαστήσουν. Πώς γίνεται αυτό; Γέμισε ένα ταψί από το χώμα σου και βρέξε το καλά. Μετά, τοποθέτησε τους σπόρους δίπλα-δίπλα και ελάχιστα κάτω από το χώμα. Άφησε το ταψί σε μια μεριά με ήλιο και ζέστη, ρίχνοντας νερό όποτε βλέπεις να ξεραίνεται το χώμα.

>Μετά από μερικές εβδομάδες, θα δεις με ενθουσιασμό τους βλαστούς να ξεπροβάλλουν. Μόλις σχηματίσουν μερικά φύλλα, τα αφαιρείς προσεκτικά από το δίσκο και τα τοποθετείς στις γλάστρες σε βάθος περίπου 3 εκατοστών (ακριβείς λεπτομέρειες θα βρεις στις συσκευασίες των σπόρων). Κατόπιν, ρίξε άφθονο νερό. Τα μωρά σου είναι σε κατάσταση σοκ και χρειάζονται όλη την υδάτινη στοργή που μπορείς να τους δίνεις κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών.

Πώς θα συντηρείς τη σοδειά σου

> Μπορεί να σκεφτείς ότι φορτώνοντας με λίπασμα την καλλιέργειά σου θα αποκτήσεις πιο ζουμερές ντομάτες και πιο βαρβάτα αγγούρια. 90% λάθος. Το φυτό έχει ανάγκη από λίγο και καλό λίπασμα για να επιβιώσει. Και το καλό λίπασμα είναι αυτό που παράγεται από κομποστοποιήση οργανικής ύλης (θα το βρεις στα εξειδικευμένα φυτώρια). Πρόσθεσε μια μικρή ποσότητα σε κάθε γλάστρα και πότιζε την καλλιέργειά σου τόσο ώστε το χώμα να είναι υγρό, όχι λάσπη.

> Τα φυτά σου θα μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα και θα μπορείς να γευθείς τους καρπούς τους. Πότε; Αν ξεκινήσεις τον Ιούνιο να φυτεύεις λάχανο, παντζάρι και σέλινο θα τα απολαύσεις το Σεπτέμβρη. Ιδανική εποχή σποράς κολοκυθιού, αγγουριού και μπρόκολου είναι ο Ιούλιος –σε ένα με δυο μήνες θα δεις καρπό. Τον Αύγουστο βάλε σπανάκι, μαρούλι και ρόκα. Για ντομάτες, έπρεπε να προνοήσεις από το Μάη.

Όπως και να 'χει, η εκμετάλλευση του κήπου ή του μπαλκονιού σου έχει νόημα. Σίγουρα θα διασφαλίσεις πόσο φρέσκα και νόστιμα είναι τα λαχανικά που καταναλώνεις. Ακόμη πιο σίγουρα, θα νιώθεις υπερήφανος που κατάφερες να δημιουργήσεις κάτι τόσο σημαντικό από το τίποτα.
Και θα σου μένουν και μερικά χρήματα στην άκρη.

Πηγή: askmen