Funny girl

Funny girl

Είναι αναμφισβήτητα η πιο διάσημη gay γυναίκα κωμικός του πλανήτη. Στην καριέρα της μέχρι σήμερα έχει κερδίσει δεκάδες βραβεία μεταξύ των οποίων 13 Emmy. Είναι γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο, για τον αγώνα που έχει δώσει για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων ενώ το Νοέμβριο του 2011 η Hillary Clinton την έχρισε ειδική απεσταλμένη για την Παγκόσμια Ενημέρωση για τον ιό του Aids. Το πιο σημαντικό για την Ellen DeGeneres όμως σύμφωνα με την ίδια είναι ότι μπορεί να χαρίζει γέλιο στον κόσμο και να λειτουργεί ως αντίδοτο σε όλα τα αρνητικά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή.

Η Ellen Lee DeGeneres γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1958 στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα. Η λογοθεραπεύτρια μητέρα της Elizabeth Jane "Betty" Pfeffer και ο ασφαλιστής στο επάγγελμα πατέρας της Elliott Everett DeGeneres χώρισαν όταν εκείνη ήταν στην εφηβεία. Μετά την αποφοίτησή της παρόλο που από μικρή είχε όνειρο να γίνει κτηνίατρος μπήκε στο University of New Orleans για να σπουδάσει Επικοινωνία. Μετά από ένα εξάμηνο όμως παράτησε τις σπουδές της και άρχισε να εργάζεται ως γραμματέας σε δικηγορικό γραφείο. Πριν ξεκινήσει την καριέρα της ως stand up κωμικός έκανε αρκετές δουλειές μεταξύ των οποίων πωλήτρια σε πολυκατάστημα και σερβιτόρα στα TGI Friday's.

Το 1981 η Ellen με την ηθική και οικονομική στήριξη της μητέρας της άρχισε να κάνει τις πρώτες της εμφανίσεις σε μικρά clubs και coffee houses. Ακολούθησαν οι περιοδείες της σε ολόκληρη την Αμερική ενώ το 1986 η φήμη της απογειώθηκε όταν δέχθηκε πρόσκληση από το "The Tonight Show". Ακολούθησαν εμφανίσεις της σε διάφορα talk show μεταξύ των οποίων τα "The Late Show" με το David Letterman, "The Oprah Winfrey Show", "Later με το Greg Kinnear", "Larry King Live" και "Good Morning, America".

Το κοινό τη λάτρεψε με αποτέλεσμα η Ellen το 1994 να αποκτήσει τη δική της τηλεοπτική σειρά στο ABC, η οποία αρχικά είχε τον τίτλο "These Friends of Mine" και μετονομάστηκε σε "Ellen". H Ellen υποδυόταν μια νευρωτική 30χρονη ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου την Ellen Morgan και το σενάριο επικεντρωνόταν στα προβλήματα της καθημερινότητάς της και στις σχέσεις της με τους φίλους και την οικογένειά της.

 

Τον Απρίλιο του 1997 υπήρξε θύελλα αντιδράσεων όταν στο επεισόδιο με τίτλο "Puppy Episode" η πρωταγωνίστρια εμφανίστηκε ως gay, ενώ η Ellen ήδη είχε μιλήσει ανοικτά για την ομοφυλοφιλία της στο "The Oprah Winfrey Show" και στο περιοδικό TIME.

Στη συνέχεια ακολούθησαν αρκετά επεισόδια στα οποία θίγονταν θέματα που αφορούσαν τους gay με την Ellen και τα στελέχη του ABC να δέχονται έντονη κριτική. Ένας από τους ανθρώπους που στάθηκε δίπλα της εκείνη τη δύσκολη περίοδο ήταν η μητέρα της, η οποία αρχικά σοκαρίστηκε με την αποκάλυψη της κόρης της στη συνέχεια όμως εμφανίστηκε ακόμα και στο show προκειμένου να τη στηρίξει. Τελικά όμως παρόλο που η τηλεοπτική σειρά κέρδισε ένα Emmy, το 1998 ολοκληρώθηκε.

Η Ellen είχε ήδη κάνει την εμφάνισή της στη μεγάλη οθόνη πρωταγωνιστώντας στη μαύρη κωμωδία "Mr. Wrong" το 1996, στο ρόλο μιας γυναίκας που αναζητά τον τέλειο άνδρα. Το 1999 εμφανίστηκε στην κωμωδία "EdTV" με το Matthew McConaughey ενώ το 2000 πρωταγωνίστησε στην τηλεταινία "If These Walls Could Talk 2"  όπου μοιράστηκε ερωτικές σκηνές με τη Sharon Stone.

Το 2003 επέστρεψε στην τηλεόραση με το "The Ellen DeGeneres Show", το οποίο παρουσιάζει μέχρι σήμερα. Από την έναρξή της η εκπομπή έχει κερδίσει αρκετά Daytime Emmy Awards ενώ η ίδια έχει ψηφιστεί από τον κόσμο ως η καλύτερη παρουσιάστρια. Την ίδια χρονιά δάνεισε τη φωνή της στο "Finding Nemo", κερδίζοντας ένα Saturn Award.

Η Ellen το 2007 κάθισε στη θέση της κριτικής επιτροπής στο American Idol, στο παρελθόν έχει παρουσιάσει βραδιές Oscar και Emmy ενώ έχει γράψει αρκετά βιβλία μεταξύ των οποίων τα "My Point...and I Do Have One" το 1995 και "The Funny Thing Is..." το 2004.

Το 2012 απέκτησε το δικό της αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας σε μια ειδική εκδήλωση για τη συνεισφορά της στην ψυχαγωγία, ως ηθοποιός και παρουσιάστρια μιας από τις πιο επιτυχημένες εκπομπές της αμερικανικής τηλεόρασης. Αστειευόμενη τότε είχε πει "σε όλη μου την καριέρα προσπάθησα να διασφαλίσω ότι δε θα πατήσει κανείς πάνω μου και τελικά κατέληξα σε ένα σημείο, όπου τόσοι άνθρωποι θα περπατούν πάνω μου".

Σε ό,τι αφορά την προσωπική της ζωή, η Ellen είχε αρκετά χρόνια σχέση με την ηθοποιό Anne Heche, ωστόσο παρά το γεγονός ότι το 1999 αγόρασαν από κοινού σπίτι στο Los Angeles και είχαν εκφράσει την επιθυμία τους να παντρευτούν χώρισαν τον Αύγουστο του 2000. Λίγο μετά άρχισε να βγαίνει με την Alexandra Hedison πριν συναντήσει το 2004 την ηθοποιό Portia de Rossi με την οποία αντάλλαξαν όρκους αιώνιας αγάπης στις 16 Αυγούστου το 2008.