Κατερίνα Ντούσκα : One in a million…

One in a million

Συνέντευξη στη Μαρία Θανοπούλου

Σίγουρα οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε ακούσει το τραγούδι "One in a million" και ίσως κάποιοι να εκπλαγήκατε όταν μάθατε ότι η ερμηνεύτρια είναι ελληνίδα...Η εξαιρετική καλλιτέχνις Κατερίνα Ντούσκα έχει τραβήξει τα βλέμματα πάνω της χάρη στο ταλέντο και τη χαρακτηριστική χροιά της φωνής της και όπως όλα δείχνουν θα μας απασχολεί για πολύ καιρό ακόμα…Λίγες ώρες πριν εμφανιστεί στο Faust μιλά στο news.gr για τα όνειρα, τα μελλοντικά της σχέδια, τις πιο όμορφες στιγμές αλλά και για όσα την ενοχλούν στο χώρο του τραγουδιού και θα ήθελε να τα αλλάξει.

Πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με τη μουσική και τι σας οδήγησε εκεί;

Αγαπούσα από μικρή ηλικία να τραγουδώ αλλά επειδή ήμουν πολύ ντροπαλό παιδί άργησα να εκδηλώσω το πάθος μου αυτό. Στην εφηβεία μου, καθώς γινόταν όλο και πιο έντονη η ανάγκη μου να εκφραστώ μέσω της μουσικής, έγιναν τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή και όταν τελείωσα το σχολείο άρχισα να ασχολούμαι ενεργά ξεκινώντας μαθήματα φωνητικής, κλασικής κιθάρας και γράφοντας τραγούδια.

Ποιο είναι το πρώτο τραγούδι που γράψατε και σε ποια ηλικία;

Μελοποίησα στίχο μου για πρώτη φορά στα 18 μου αλλά δε θυμάμαι τίτλο και δεν πρόκειται να δημοσιευτεί ποτέ, για καλό σας!

Ποια είναι για εσάς μέχρι σήμερα η πιο σπουδαία στιγμή σας;

Προσπαθώ να μην ξεχωρίζω στιγμές. Τις θεωρώ όλες εξίσου σημαντικές ώστε να βιώνω το ταξίδι ολοκληρωτικά. Με ενδιαφέρει να ανακαλύπτομαι και να σκληραγωγούμαι από κάθε δοκιμασία και να νιώθω ότι μέσα από κάθε στιγμή εξελίσσομαι και ωριμάζω σαν καλλιτέχνης.

Ποιο σχόλιο που σας έχουν κάνει δε θα ξεχάσετε ποτέ;

Αισθάνομαι τεράστια χαρά όταν δέχομαι σχόλια κολακευτικά και ενθαρρυντικά! Με τιμά πολύ το ενδιαφέρον οποιουδήποτε παίρνει μια τέτοια πρωτοβουλία!

Ποια είναι η ομορφότερη και ποια η πιο αμήχανη στιγμή που έχετε βιώσει στη σκηνή;

Από τις πιο όμορφες στιγμές θα έλεγα πως ήταν όταν πρωτοάκουσα το κοινό να τραγουδά μαζί μου τους στίχους κομματιού μου. Αρκετά αμήχανα αισθάνθηκα όταν σε μια συναυλία ξεκίνησα να παίζω κιθάρα σε ένα τραγούδι χωρίς να της έχω περάσει το βύσμα του ενισχυτή!

Πώς νιώσατε την πρώτη φορά που ακούσατε το τραγούδι σας στο ραδιόφωνο; Με ποιον μοιραστήκατε τη χαρά σας;

Μοιράστηκα τη στιγμή με έναν ταξιτζή καθ'οδόν! Ήταν πολύ ιδιαίτερη εμπειρία! 

Μπορεί ένας καλλιτέχνης να καταφέρει να ζει από την τέχνη του στην Ελλάδα της κρίσης;

Aκόμη προσπαθώ να ανακαλύψω την απάντηση…Διατηρώ μια αισιοδοξία όμως!

Τι σας ενοχλεί περισσότερο στο χώρο σας και θα θέλατε να το αλλάξετε;

Απεχθάνομαι την έπαρση και την αλαζονεία και με θλίβει η ζήλεια καθώς δεν τη θεωρώ καθόλου εποικοδομητική. Αντιθέτως, πιστεύω πως μόνο μέσω του θαυμασμού μας για κάτι ανώτερο και κάτι διαφορετικό μπορούμε να εμπνεόμαστε και κατ’ επέκταση να αναπτυσσόμαστε. Επίσης, με ενοχλεί η επιτήδευση και η έλλειψη αλήθειας σε αυτό που παρουσιάζει κανείς.

Ποια είναι η μεγαλύτερη θυσία που θα κάνατε για τη μουσική;

Την κάνω ήδη επιλέγοντας να βιοποριστώ μέσω της μουσικής!

Τι δε θα κάνατε "ούτε μία στο εκατομμύριο";

Δε θα διακύβευα ποτέ την ακεραιότητα μου σε αυτόν τον χώρο. Θα προτιμούσα να αλλάξω επάγγελμα αν χρειαζόταν να κάνω μουσική που δε με εκφράζει.

Τι απολαμβάνετε περισσότερο στη ζωή;

Την ίδια τη διάθεση για ζωή! Την αγάπη, τον έρωτα, την επικοινωνία, την εξερεύνηση! Με ενδιαφέρει να λαμβάνω ερεθίσματα που με ωθούν στο να βιώνω έντονες και ακραίες στιγμές και να μη συμβιβάζομαι.

Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σας;

Δεν ορίζεται αυτό. Η ίδια η ζωή!

Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρό σας;

Το όνειρο μου είναι, φτάνοντας στο τέλος της ζωής μου, να αισθάνομαι μόνο χαρά και ικανοποίηση για όλα όσα έζησα και όχι πικρία για όσα δεν τόλμησα να ζήσω.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Δημιουργία με πολύ διάθεση και μεράκι!