Οι κίνδυνοι που εγκυμονεί το διαδίκτυο για το παιδί

Το παιδί σας γύρισε από το σχολείο και κλείστηκε στο δωμάτιό του για να σερφάρει στο διαδίκτυο. Εσείς είσαστε ήρεμη καθώς το παιδί σας δε βρίσκεται στο δρόμο οπότε δε διατρέχει κανέναν κίνδυνο. Κάνετε λάθος, οι κίνδυνοι που εγκυμονεί το Διαδίκτυο για τα παιδιά είναι παρόμοιοι με αυτούς που υπάρχουν στον "πραγματικό κόσμο". Ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κύριος Μάνος Σφακιανάκης επισημαίνει ότι πάνω από 1 ώρα και 15 λεπτά το ίντερνετ είναι απαγορευτικό για τα παιδιά.

Κύριε Σφακιανάκη, ποιους κινδύνους διατρέχει ένα παιδί στο διαδίκτυο;

Ο πρώτος και βασικός κίνδυνος είναι η αποπλάνηση μέσω των chat rooms. Έχουμε αρκετές τέτοιες περιπτώσεις που ευτυχώς σε συνεργασία με το "Χαμόγελο του Παιδιού" και μετά από έναν αγώνα δρόμου σώσαμε όλα τα παιδιά. Ο δεύτερος κίνδυνος είναι το cyber bullying, δηλαδή η τρομοκρατία, ο εκφοβισμός ενός παιδιού μέσω διαδικτύου. Ξέρετε πόσες χιλιάδες παιδιά στον κόσμο καθημερινά δε θέλουν να πάνε στο σχολείο τους λόγω του cyber bullying; Για εμάς είναι μεγάλο κεφάλαιο και στις 7 Φεβρουαρίου θα κάνουμε ένα συνέδριο για αυτό το θέμα. Επίσης, ο ιντερνετισμός, ο εθισμός στο διαδίκτυο. Αυτή την ώρα που μιλάμε 90 παιδιά νοσηλεύονται στο Παίδων με συμπτώματα εξάρτησης.   

Τι συμβουλεύετε γονείς και παιδιά για τη χρήση του διαδικτύου;

Τα παιδιά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκθέτουν τον εαυτό τους στο διαδίκτυο είτε ανεβάζοντας φωτογραφίες, είτε αναφέροντας το όνομά τους ενώ οι γονείς θα πρέπει να είναι πάντα κοντά στα παιδιά τους, να μιλούν μαζί τους ώστε να μην τα οδηγήσουν  να συζητούν τα προβλήματά τους με ξένους ανθρώπους. Όταν ένας γονιός δε μιλάει με το παιδί του, εκείνο θα βρει ζεστασιά και θαλπωρή συνομιλώντας με έναν άγνωστο σε κάποιο chat. Θυμάμαι μια υπόθεση με μια 14χρονη που συνομιλούσε με έναν 17χρονο. Μετά από έξι μήνες που επικοινωνούσαν έκλεισαν ένα ραντεβού και ο 17χρονος τελικά ήταν ένας 65χρονος ιερέας, ο οποίος προσπάθησε να τη βάλει στο αυτοκίνητό του. Ευτυχώς στο διπλανό τραπέζι κάθονταν τρεις φίλοι της κοπέλας και σώθηκε. Εμείς αυτό που έχουμε να πούμε στα παιδιά είναι φυσικά να μη συναντιούνται με αγνώστους αλλά επειδή είναι παιδιά και δυστυχώς θα πάνε, τουλάχιστον να φροντίζουν να βρίσκονται κοντά τους κάποιοι φίλοι. Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι αυτός που τους μιλάει, δεν είναι πάντα αυτός που λέει. Στο διαδίκτυο δεν είσαι ό,τι δηλώσεις και πρέπει να προσέχουμε πολύ με αυτούς που μιλάμε. Εμείς λέμε ναι στο διαδίκτυο αλλά υπό προϋποθέσεις. Δε μπορεί το παιδί να είναι όλη την ημέρα κολλημένο σε έναν υπολογιστή και οι γονείς να είναι αλλού. Δε πρέπει να "παρκάρουν" το παιδί τους στο υπνοδωμάτιο με έναν υπολογιστή και αυτοί να γυρνούν έξω. Ο υπολογιστής δεν είναι baby sitter. Επίσης, οι γονείς πριν αγοράσουν υπολογιστή και κάνουν σύνδεση στο ίντερνετ θα πρέπει να κάνουν ένα "συμβόλαιο" με τα παιδιά τους, στο οποίο θα καθορίζουν τους κανόνες για τη χρήση του και τις συνέπειες εάν δεν τηρηθούν.

Μιλήστε μας για την καινοτόμο δράση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η Ελληνική Αστυνομία και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κάθε Παρασκευή από τις 12 μέχρι τις 2 το μεσημέρι συνδέεται μέσω διαδικτύου, με τη βοήθεια της Vodafone,  με σχολεία και ενημερώνει μαθητές ηλικίας από 5 έως 18 χρόνων για την ασφαλή πλοήγηση, απαντάει στα ερωτήματά τους ενώ μεταφέρουμε και τις εμπειρίες μας. Εάν το παιδί δεν ενημερωθεί σίγουρα θα έχει πρόβλημα. Είναι όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, εάν δεν μάθει ότι υπάρχει περίπτωση να το τινάξει και να το σκοτώσει ακριβώς έτσι είναι και το διαδίκτυο. Εμείς ποντάρουμε στην πρόληψη, χωρίς πρόληψη δε γίνεται τίποτα. Θα ήθελα να σας επισημάνω ότι οι εμπειρίες που μεταφέρουμε πραγματικά κεντρίζουν το ενδιαφέρον των παιδιών και πιστέψτε με έχουμε δει αποτελέσματα. Θα ήθελα να πω κλείνοντας ότι οι γονείς θα πρέπει να ξέρουν ότι η Αστυνομία και η Δίωξη  Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι κοντά τους μέσω του site μας www.cyberkid.gr, όπου και αυτοί και τα παιδιά τους  μπορούν να πληροφορηθούν για τα πάντα.

 

Μονάδα Εφηβικής Υγείας-Γραμμή Βοηθείας ΥποΣτηρίζω: 8001180015