Το κλάμα του μωρού

Όταν ακούσατε για πρώτη φορά το κλάμα του μωρού σας στην αίθουσα του τοκετού ανακουφιστήκατε καθώς όλα πήγαν καλά και πλημμυρίσατε από ευτυχία! Τώρα που διανύετε τις πρώτες ημέρες στο σπίτι με το νεογέννητο το κλάμα του σας αναστατώνει, σας κάνει να ανησυχείτε ότι κάτι δεν πάει καλά ενώ υπάρχουν στιγμές που νιώθετε ενοχές καθώς νομίζετε ότι κάτι κάνετε λάθος. Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά" και "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου μας μιλά για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το κλάμα του μωρού αλλά και για το τι πρέπει να κάνουμε.

Το κλάμα εκτός από το ότι αποτελεί ένδειξη της κατάστασης της υγείας του μωρού, είναι και μια "πρωτογενής μορφή επικοινωνίας" με το άμεσο περιβάλλον.

Είναι ο μόνος τρόπος που διαθέτει το βρέφος να μεταδώσει ένα πλήθος μηνυμάτων όπως ότι κρυώνει, ζεσταίνεται, είναι βρεγμένο, πεινάει κλπ.

Μην ξεχνάτε ότι το μωρό σας κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του είναι τελείως αβοήθητο και εξαρτάται απολύτως από εσάς όχι μόνο για το φαγητό του αλλά και για τη συναισθηματική υποστήριξη.

Τα βρέφη δεν κλαίνε μόνο επειδή πεινούν ή νιώθουν άσχημα, ακόμα και όταν είναι λίγων μηνών επιδιώκουν με αυτή την ενέργεια να τραβήξουν την προσοχή σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

Να κατανοείτε κάθε φορά τι επιθυμεί να σας δηλώσει το μωρό με τον τρόπο του. Στην αρχή ίσως είναι δύσκολο όμως σύντομα θα μάθετε να αναγνωρίζετε τι θέλει να σας δείξει.

Να το αντιμετωπίζετε ήρεμα και σταθερά όταν κλαίει.

Σε αρκετές περιπτώσεις το μωρό θα ηρεμήσει αν του μιλήσετε γλυκά, του τραγουδήσετε κάτι ή βάλετε απαλή μουσική.

Η παρηγοριά που του παρέχετε με την τρυφερή και στοργική ανταπόκρισή σας στο κλάμα του αποτελεί μέρος της διαδικασίας ανάπτυξής του.

Όταν το μωρό κλαίει πολλή ώρα χωρίς να μπορείτε να το ηρεμήσετε ίσως είναι καλύτερα να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού. 

Διαβάστε, επίσης:

Οδηγίες για ασφαλή βρεφικό ύπνο!

Τρία απλά βήματα για να βάλετε το μωρό σας για ύπνο!

Βοήθεια, το μωρό μου δεν κοιμάται!