Αντιηλιακό προϊόν με φυσικά ή χημικά συστατικά;

Το θέμα των αντιηλιακών είναι κάτι με το οποίο συνήθως ασχολούμαστε τους καλοκαιρινούς μήνες, ωστόσο θα έπρεπε να μας απασχολεί όλο το χρόνο. Παρότι η λίστα με τα συστατικά που προσφέρουν προστασία ενάντια στον ήλιο δεν είναι μεγάλη, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε εάν το αντιηλιακό μας προϊόν περιέχει φυσικές ή χημικές ουσίες. Μάθετε ποια είναι η διαφορά τους!

Χημική σύνθεση: όσα αντιηλιακά περιέχουν τις ουσίες oxybenzone και avobenzone, κατατάσσονται στη χημική προστασία και θωρακίζουν τον οργανισμό ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία, λειτουργώντας σε κυτταρικό επίπεδο. Ουσιαστικά απορροφούν τις ηλιακές ακτίνες! Η αποτελεσματικότητά τους βασίζεται στην αλληλεπίδραση των συστατικών αυτών με τα κύτταρά μας, για αυτό και όταν χρησιμοποιούνται πρέπει να εφαρμόζονται σε καθαρό δέρμα, χωρίς δηλαδή να έχει προηγηθεί εφαρμογή άλλου προϊόντος, όπως body lotion. Επίσης, είναι σημαντικό να απλώνονται μισή ώρα πριν την έκθεσή μας στον ήλιο ώστε να προλάβουν να δράσουν. Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα ίσως θα πρέπει να τα αποφύγετε γιατί μπορεί να προκαλέσουν κάποιο ερεθισμό. 

Φυσική σύνθεση: όσα αντιηλιακά περιέχουν τις ουσίες titanium dioxide και zinc oxide λειτουργούν χτίζοντας μια ασπίδα, μπλοκάροντας την εισχώρηση των ηλιακών ακτίνων στο δέρμα μας, δηλαδή τις αντανακλούν! Συνεπώς, τα συγκεκριμένα αντιηλιακά πρέπει να απλώνονται ως το τελευταίο προϊόν στο σώμα, μετά από κάθε ενυδατικό body lotion προκειμένου να λειτουργήσουν σωστά. Θεωρείται ότι είναι πιο αποτελεσματικά στο να μπλοκάρουν την εισχώρηση των ακτίνων UVA και UVB. Στα πλεονεκτήματά τους περιλαμβάνονται ότι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής κατά την αποθήκευσή τους αλλά και περισσότερη διάρκεια στην εφαρμογή τους παρόλο που δεν είναι αδιάβροχα όπως αυτά που έχουν χημική σύνθεση.

Να έχετε υπ'όψιν σας ότι πολλά από τα σύγχρονα αντιηλιακά προϊόντα περιέχουν ένα συνδυασμό από χημικά και φυσικά συστατικά, κάτι που τα κάνει ακόμα πιο ισχυρά. Επιπλέον, μπορείτε πάντα να εφαρμόσετε ένα με φυσικά συστατικά πάνω από ένα με χημικά έαν θέλετε πιο ενισχυμένη προστασία!