Ηλιακό έγκαυμα: οι πρώτες βοήθειες!

Μερικές φορές μπορεί να ξεχαστείς τόσο εύκολα στην παραλία και να μην επαναλάβεις την εφαρμογή του αντιηλιακού ή απλά να μην έχεις εφαρμόσει αρκετό εξ' αρχής. Το αποτέλεσμα είναι να κοκκινίζουμε κάτι που σημαίνει ηλιακό έγκαυμα, άλλοτε πιο ελαφρύ κι άλλοτε πιο σοβαρό. Μάθετε τι πρέπει να κάνετε για να βοηθήσετε το δέρμα σας να επουλωθεί!

Εάν βρεθείτε σε αυτή την κατάσταση, αυτά που πρέπει να κάνετε είναι να κρατήσετε το σώμα σας δροσερό, το δέρμα σας ενυδατωμένο και να περιορίσετε τη φλεγμονή. Ευτυχώς υπάρχουν κάποια πράγματα που επιταχύνουν την επούλωση της επιδερμίδας.

Το μπάνιο με κρύο νερό ή το μούλιασμα του σώματος στη μπανιέρα με χλιαρό νερό και 6 ποτήρια κρύο γάλα μπορεί να βοηθήσει αρκετά το δέρμα. Επίσης, οι κρύες κομπρέσες θα προσφέρουν τη δροσιά που χρειάζεται. Επειδή αυτή η κατάσταση αφυδατώνει τον οργανισμό, είναι σημαντικό να καταναλώνετε συνέχεια δροσερό νερό για να τον ενυδατώνετε από μέσα προς τα έξω.

Ακόμα και η επιδερμίδα στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να έχει υποστεί έγκαυμα, για αυτό λουστείτε επίσης με κρύο νερό και αποφύγετε να πιάσετε τα μαλλιά σας κοτσίδα γιατί αυτό θα ερεθίσει ακόμα περισσότερο το δέρμα.

Μετά το μπάνιο σας, εφαρμόστε ένα ενυδατικό body lotion, το οποίο έχει αντιοξειδωτικά συστατικά και ελαφριά υφή ώστε να απορροφάται άμεσα. Αποφύγετε εντελώς οτιδήποτε μπορεί να περιέχει οινόπνευμα γιατί θα ερεθίσει πολύ την επιδερμίδα. Μια μάσκα με σκέτο κρύο γιαούρτι, θα βοηθήσει πολύ!

Προσοχή! Μην εφαρμόζετε ενυδατική λοσιόν συνεχώς, όπως για παράδειγμα κάθε ώρα, γιατί αυτό μπορεί να λειτουργήσει επιβαρυντικά δημιουργώντας μια ασπίδα που παγιδεύει τη θερμότητα μέσα στην επιδερμίδα, με αποτέλεσμα η κοκκινίλα να μην υποχωρήσει. Είναι σημαντικό να αφήνετε το δέρμα να αναπνέει.

Αυτό που σίγουρα δε θα αποφύγετε είναι το ξεφλούδισμα. Σε αυτή τη φάση σε καμία περίπτωση μην πειράξετε ή τραβήξετε το δέρμα. Μετά από δυο εβδομάδες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πολύ απαλό scrub σώματος για να απομακρύνετε όποια υπολείμματα νεκρών κυττάρων έχουν παραμείνει στην επιδερμίδα.

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι η νούμερο ένα αιτία γήρανσης του δέρματος και ενώ ένα ηλιακό έγκαυμα μπορεί να κρατάει μόλις μερικές ημέρες, η ζημιά που κάνει στο DNA της επιδερμίδας κρατάει για πάντα! Μην αμελείτε την εφαρμογή αντιηλιακού, με δείκτη SPF τουλάχιστον 20!