Αρνάκι με βερίκοκα, μέλι και ατζέμ πιλάφι

ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΤΕΡΗ ΛΑΖΑΡΟΥ

 

Χρόνος προετοιμασίας : 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος  : 1 ½ ώρα

Για 4 άτομα

ΥΛΙΚΑ :

1 κιλό μπούτι αρνί χωρίς κόκκαλο, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
20-25 ξερά βερίκοκα
2 κουτ. σούπας σταφίδα
100 ml ελαιόλαδο
40 γρ. μέλι
150 ml μαυροδάφνη
1 ξύλο κανέλλας
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι
Πιπέρι

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 

Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του αρνιού και τα σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουν καλό χρώμα από όλες τις μεριές.

Βγάζουμε τα κομμάτια αρνιού σε ένα σκεύος με απορροφητικό χαρτί και στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε αρχικά το κρεμμύδι και στη συνέχεια προσθέτουμε και τα βερίκοκα με τις σταφίδες. Φλαμπάρουμε με τη μαυροδάφνη, προσθέτουμε το μέλι, την κανέλλα και τα δαφνόφυλλα και στη συνέχεια το σοταρισμένο αρνί.

Συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό, αφήνουμε να πάρει μια βράση, σκεπάζουμε με καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 1 ώρα.

Συνοδεύουμε με πιλάφι της αρεσκείας μας.

Ατζέμ πιλάφι

ΥΛΙΚΑ :

200 γρ. ρύζι μακρύκοκκο ή καρολίνα
80 γρ. κριθαράκι
Ελαιόλαδο
600 ml ζωμό λαχανικών
Αλάτι
Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Σε μια πλατιά κατσαρόλα, αφήνουμε το ελαιόλαδο να κάψει πολύ καλά και προσθέτουμε το κριθαράκι. Το σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρει έντονο χρώμα. Προσθέτουμε το ρύζι, το σοτάρουμε κι αυτό για λίγο και στη συνέχεια το ζωμό και λίγο αλάτι. Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά. Τελειώνουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι κι αν θέλουμε με λίγο φρέσκο βούτυρο.

Το ατζέμ πιλάφι ανα περιοχές παρασκευάζεται και με άλλα υλικά όπως: φιδέ, κοτόπουλο, μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κι εμείς για να το εμπλουτίσουμε.