Μελιτζάνα

 

Η “Solanum Melongena”, ευρύτερα γνωστή ως μελιτζάνα, είναι ένα πολυετές φυτό, που στη βοτανολογία μάλιστα κατατάσσεται στα φρούτα και ανήκει στην οικογένεια των Στρυχνοειδών. 

Η ιστορία της ξεκινά από την αρχαιότητα, την 2η περίπου χιλιετία προ Χριστού στις περιοχές της Ασίας, με του βοτανολόγους να υποστηρίζουν ότι πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία και στη συνέχεια στην Κίνα. Η έλευσή της στην Ευρώπη έγινε ατά πάσα πιθανότητα μέσω των Αραβικών χωρών, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι έφτασε τον 12ο με 14ο αιώνα.

 Πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι να καταφέρει η μελιτζάνα να κάνει την είσοδο της στην ευρωπαϊκή κουζίνα, καθώς η πικρή της γεύση απέτρεπε του Ευρωπαίους από το να την εντάξουν στις διατροφικές  τους συνήθειες. Αρχικά μάλιστα, η καλλιέργεια της περιορίστηκε για διακοσμητική και μόνο χρήση. Πλέον, και ειδικά στις μεσογειακές χώρες, αποτελεί βασικό συστατικό της καλοκαιρινής κουζίνας.  

 

Η μελιτζάνα όμως έχει πολλά “πρόσωπα” και χρώματα. Κάθε χώρα σχεδόν διαθέτει και από ένα διαφορετικό είδος. Στην Αμερική για παράδειγμα, οι πιο δημοφιλείς μελιτζάνες είναι λευκές, ενώ στην Ασία κυκλοφορούν μελιτζάνες πράσινου και κίτρινου χρώματος. 

Οι ποικιλίες  

Στη χώρα μας, η πιο διαδεδομένη είναι η τσακώνικη μελιτζάνα. Έχει ανοιχτό μοβ χρώμα με λευκές ρίγες και η γνήσια φυτρώνει μόνο στο Λεωνίδιο Αρκαδίας και στη γύρω περιοχή. Είναι γνωστές για τη γλυκιά γεύση τους, ενώ φημίζεται και για χρήση της στη ζαχαροπλαστική. Βρίσκεται ανάμεσα στα 317 ευρωπαϊκά προϊόντα με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.

 

Επίσης γνωστές είναι οι λευκές μελιτζάνες Σαντορίνης. Έχουν μικρό μέγεθος και δεν περιέχουν καθόλου σπόρια, γεγονός που τις κάνει ιδανικές στην παρασκευή μελιτζανοσαλάτας. Τέλος, γνωστές ποικιλίες είναι αυτές του Λαγκαδά και της Σύρου. Αυτές του Λαγκαδά ξεχωρίσουν για το μαύρο χρώμα τους και το μακρόστενο σχήμα, ενώ αντίθετα της Σύρου είναι πιο χοντρές και αρκετά μεγαλύτερες.

 

Εκτός όμως από την πολύ ωραία γεύση, η μελιτζάνα έχει πολλά να προσφέρει και στην υγεία μας. Βοηθάει πολύ στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, αφού δεν επιτρέπει την υπεροξείδωση των λιπών των εγκεφαλικών κυττάρων, ενώ παράλληλα θεωρείται πλούσια σε μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επιπλέον, επιτελεί καρδιοπροστατευτικό ρόλο, μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και διεγείρει τη λειτουργία του συκωτιού, των εντέρων και των νεφρών.

 

Στη μαγειρική, οι μελιτζάνες μπορούν να γίνουν είτε τηγανιτές, είτε στο φούρνο μαζί με άλλα λαχανικά, είτε ακόμα και ψητές. Μπορεί κανείς να τις γεμίσει με τυρί ή ρύζι, ενώ είναι απαραίτητη σε φαγητά όπως ο μουσακάς, τα παπουτσάκια και το ιμάμ μπαιλντί. Σημαντική προϋπόθεση είναι το μούλιασμα τους σε νερό και αλάτι, ώστε να γλυκίσει ο πικρός φλοιός τους.

 

Το καλοκαίρι είναι η ιδανική περίοδος για την καλλιέργειά της, αφού το φυτό είναι πολύ ευαίσθητο στο κρύο. Μη διστάσετε λοιπόν να δοκιμάσετε και εσείς να φυτέψετε μία μελιτζάνα στον κήπο σας. Μπορείτε να βρείτε όλες τις απαραίτητες συμβουλές για την καλλιέργειά της εδώ.