Φύκια Νόρι (Νori)

Το Μάκι σούσι (που σημαίνει τυλιχτό σούσι) είναι από τα πιο διαδεδομένα είδη του παραδοσιακού ιαπωνικού πιάτου και ιδιαιτέρως δημοφιλές στην Ελλάδα.

Το περιτύλιγμα του είναι συνήθως από τα φύκια νόρι (nori) και μέσα υπάρχει ρύζι μαζί με ωμό ψάρι, καβούρι ή γαρίδα και τραγανά κομμάτια από λαχανικά ή φρούτα, όπως αβοκάντο και αγγούρι.

Τα Nori πωλούνται συνήθως σε ορθογώνια φύλλα και σπανιότερα αποξηραμένα ή σε σκόνη.  Το χρώμα τους ποικίλει από το ανοιχτό πράσινο, το πράσινο της ελιάς, το σκούρο μοβ ως το μαύρο, ανάλογα με την εποχή και το βαθμό έκθεσής τους στον ήλιο. Τα καλής ποιότητας nori δεν τρίβονται εύκολα, είναι γυαλιστερά και όταν τα βλέπουμε αντίθετα στο φως έχουν ομοιόμορφους κόκκους.

Τα nori είναι  γνωστά και με την ονομασία "λαχανικό της θάλασσας". Φύονται σε απάγκια μέρη κοντά στις ακτές και περιέχουν 40% πρωτεΐνη, πολύ περισσότερο από άλλα φύκη. 

Σημαντική είναι και η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Α (έχει αντιοξειδωτική δράση και επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων), και μάλιστα, σε μεγαλύτερο ποσοστό από τα άλλα φύκια. Επιπλέον, περιέχουν φώσφορο, βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. 

Διαβάστε ακόμα: Φτιάξτε Sushi nori rolls σαν επαγγελματίες!