Το μεγαλύτερο ταξίδι άρχισε πριν από 62.000 χρόνια

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ταξίδι που έκανε ποτέ άνθρωπος. Και για την ακρίβεια πρόκειται και για το πρώτο ταξίδι που έκανε ποτέ άνθρωπος.

Γιατί πριν από 95.000 - 62.000 χρόνια, οι άμεσοι πρόγονοί μας, οι Homo Sapiens, εγκατέλειψαν την Αφρική και εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για τη λεγόμενη “έξοδο από την Αφρική”.

Νέα γενετική ανάλυση απολιθωμάτων εκτιμά ότι η μετακίνηση των πληθυσμών προς το Βορρά έγινε πριν από 62.000 έως 95.000 χρόνια, κάτι που συμφωνεί με παλαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα ενώ κάποιες άλλες πρόσφατες γενετικές εκτιμήσεις τοποθετούσαν αυτή την έξοδο από την μαύρη ήπειρο πριν από 130.000 έως 200.000 χρόνια, κάτι όμως που δεν φαίνεται να επιβεβαιώνει η νέα ανάλυση του DNA.

Γερμανοί ερευνητές του πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν και του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Λειψίας, ανέλυσαν -με την τεχνική του ραδιενεργού άνθρακα- μιτοχονδριακό γενετικό υλικό από 11 σκελετούς κυνηγών - συλλεκτών, που ανακαλύφθηκαν στην Ευρώπη και την Ασία και είχαν ηλικία από 40.000 χρόνια έως τον πιο πρόσφατο Μεσαίωνα.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν το διαχρονικό ρυθμό μεταλλάξεων στο DNA και, με αυτόν τον τρόπο, εκτίμησαν ότι οι πρόγονοί μας εγκατέλειψαν την Αφρική πριν από 62.000 έως 95.000 χρόνια.

Το πότε ακριβώς πραγματοποιήθηκε η πρώτη μαζική μετανάστευση του Homo sapiens παραμένει ένα από τα πιο αμφισβητούμενα θέματα μεταξύ των παλαιολόγων, ανθρωπολόγων, γενετιστών και άλλων επιστημόνων. Κλειδί για την ακριβή εκτίμηση θεωρείται ο σωστός υπολογισμός του ρυθμού μετάλλαξης των γονιδίων από γενιά σε γενιά των προγόνων μας, ώστε να υπάρξει ένα αξιόπιστο μοριακό ρολόι που μπορεί να φωτίσει το παρελθόν.