Η προϊστορική Αρκτική ήταν γεμάτη πελώριες καμήλες

Τις έχουμε συνδέσει με την έρημο, τον καύσωνα και ακραίες θερμοκρασίες και ξηρασία. Όμως, όπως αποκαλύπτεται, πριν από 3,5 εκατομμύρια χρόνια οι καμήλες ζούσαν και στον παγωμένο Αρκτικό κύκλο!

Καναδοί και Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν τα απολιθώματα καμήλας στην περιοχή της Αρκτικής στο έδαφος του Καναδά. Τα απολιθώματα αυτά βρέθηκαν 1.200 χιλιόμετρα βορειότερα από ότι έχει βρεθεί ποτέ ένδειξη ότι ζούσαν καμήλες.

Η ανάλυση των πρωτεϊνών (κολλαγόνου) στα οστά του εξαφανισμένου ζώου έδειξε ότι επρόκειτο για ένα είδος που ήταν πρόγονος της σημερινής καμήλας δρομάδας (η οποία έχει μια μόνο καμπούρα). Οι ερευνητές, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό Nature Communications, τονίζουν ότι την εποχή εκείνη πριν από 3,5 εκατ. χρόνια, στα μέσα της Πλειοκαίνου, η Γη διήγε μια θερμότερη περίοδο σε σχέση με σήμερα, παρόλα αυτά η επιβίωση στον Αρκτικό κύκλο θα ήταν ακόμα και τότε πολύ δύσκολη.

Οι αρχαίες καμήλες θα έπρεπε να τα βγάλουν πέρα με μακράς διάρκειας και σκληρούς χειμώνες, όταν επί έξι μήνες η θερμοκρασία θα έπεφτε πολύ κάτω από το μηδέν. Παράλληλα, θα υπήρχαν συχνές χιονοθύελλες και μόνιμο σκοτάδι, αν και, από την άλλη, εκτιμάται ότι τότε οι αρκτικές περιοχές θα καλύπτονταν από δάση.

Αν και οι επιστήμονες γνώριζαν ότι οι καμήλες είχαν εξελιχθεί αρχικά στη Βόρεια Αμερική, με τα πρώτα απολιθώματά τους να χρονολογούνται προ 45 εκατ. ετών, δεν περίμεναν να βρουν ίχνη τους σε τόσο βόρειες περιοχές. Σύμφωνα με ένα επικρατές σενάριο, οι καμήλες εκτιμάται έφθασαν στην Ασία, όπου συνήθως τις βρίσκουμε σήμερα, διασχίζοντας τη γέφυρα ξηράς που τότε ένωνε την Αλάσκα με τη Σιβηρία.

Τα απολιθώματα από οστό ποδιού που ανακαλύφθηκαν στο αρκτικό βορειοανατολικό καναδικό νησί Έλεσμερ, στα δυτικά της βόρειας Γροιλανδίας, δείχνουν ότι οι αρχαίες πολικές καμήλες ήσαν περίπου 30% μεγαλύτερες από τις σημερινές, έχοντας ύψος περίπου 2,7 μέτρων και βάρος γύρω στα 900 κιλά. Η εμφάνισή τους εκτιμάται ότι ήταν παρόμοια με τις σημερινές καμήλες (με τη γνωστή καμπούρα όπου αποθηκεύεται λίπος και όχι νερό!), αν και ίσως είχαν πυκνότερο τρίχωμα για να ζεσταίνονται καλύτερα.