Εξέταση αίματος ανιχνεύει τις τάσεις αυτοκτονίας

Με μια εξέταση αίματος θα μπορούν να εντοπίζονται όσοι έχουν τάσεις αυτοκτονίας. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται Αυστραλοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας οι οποίοι εργάζονται πάνω σε μια μέθοδο εντοπισμού των αυτοκτονικών μέσω αιματολογικών αναλύσεων.

Ελπίζουν πως η νέα τους ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο αποτελεσματική γενιά αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Μέχρι σήμερα οι έρευνες για την κατάθλιψη επικεντρώνονταν στο νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη. Πρόσφατα εντοπίστηκε ότι οι βαριά καταθλιπτικοί παρουσιάζουν αυξημένες ποσότητες και σε έναν ακόμη νευροδιαβιβαστή, το κυνολινικό οξύ. Όπως διαπίστωσαν στα πλαίσια προηγούμενης έρευνας οι Αυστραλοί επιστήμονες, οι αυτοκτονικοί είχαν σημαντικά υψηλότερες συγκεντώσεις κυνολινικού οξέως από τους ανθρώπους με υγιή ψυχική διάθεση.

“Ξέρουμε και το μηχανισμό και την ουσία που ευθύνονται οπότε έπρεπε να βρούμε έναν απλό τρόπο να την εντοπίζουμε” λέει ο επικεφαλής της μελέτης Gilles Guillemin.

“Θα μας πάρει περίπου 12 μήνες να φτιάξουμε ένα τεστ που θα μπορεί να δίνει στους γιατρούς ασφαλή αποτελέσματα μέσα σε 24 ή 48 ώρες”, προσθέτει.

Ο συγκεκριμένος νευροδιαβιβαστής έχει βρεθεί ότι εμπλέκεται και σε άλλες παθήσεις του εγκεφάλου όπως το Αλτσχάιμερ, ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι στο μέλλον θα δημιουργηθεί μια φαρμακευτική φόρμουλα που θα μπλοκάρει τα ένζυμα που απαιτούνται για την παραγωγή της ουσίας αυτής.

Πάντως δεν είναι μόνον ο νευροχημικός παράγοντας που σχετίζεται με τις αυτοκτονικές τάσεις, όπως επιμένουν οι ειδικοί της ψυχιατρικής.