Υπάλληλοι που έφαγαν δημόσιο χρήμα στους ανακριτές διαφθοράς

Οι δυο υποθέσεις στοίχισαν στο κράτος πάνω από 1.000.000 ευρώ

Το κατώφλι των ανακριτών κατά της διαφθοράς αναμένεται να περάσουν, κατηγορούμενοι για κακουργήματα, οι φερόμενοι ως πρωταγωνιστές σε δυο υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος που αφορούν κονδύλια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Στην πρώτη υπόθεση καλούνται, κατηγορούμενοι για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου, 11 υπάλληλοι του ΥΠΕΞ οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται σε χρηματοδότηση ύψους 600.000 ευρώ, αναπτυξιακών δράσεων της αμερικανικής ΜΚΟ ,με την επωνυμία «German Marshall Fund». Η χρηματοδότηση έγινε την περίοδο 2004-2006 μέσω χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής , τα οποία καταβλήθηκαν μέσω της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον. Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η συγκεκριμένη ΜΚΟ

χρηματοδοτήθηκε με βάση διάταξη που αφορούσε δαπάνες βοήθειας προς ξένες χώρες λόγω θεομηνιών ή πολεμικών ,πολιτικών γεγονότων για απροσδιόριστες αναπτυξιακές της δράσεις. Η κίνηση αυτή έγινε, σύμφωνα με την κατηγορία, χωρίς έλεγχο των αρμοδίων αρχών για το που κατέληξαν τα χρήματα που μπήκαν στα ταμεία της ΜΚΟ και χωρίς να υπάρχει καμία ανυπέρβλητη ή επείγουσα ανάγκη που να καθιστά αναγκαία την έκδοση χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής.

Παράλληλα, με την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των εμπλεκομένων αντίγραφα της συγκεκριμένης δικογραφίας διαβιβάστηκαν στη Βουλή μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Οι 400.000 ευρώ που έκαναν… φτερά

Η εισαγγελική έρευνα, όμως, έβγαλε ένα ακόμη «λαβράκι» καθώς ασκήθηκε ποινική δίωξη για υπεξαίρεση στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος , σε βάρος των διοικούντων τον Οργανισμό

Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) για υπόθεση χρηματοδότησης, με 400.000 ευρώ δύο αναπτυξιακών προγραμμάτων, το 2005.

Η χρηματοδότηση έγινε μέσω μεταφοράς πιστώσεων κονδυλίων του ΥΠΕΞ στο Υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί από την έρευνα προέκυψε πως τα επίμαχα προγράμματα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί στις αρχές του 2008 πράγμα που δεν έγινε αν και η χρηματοδότηση είχε εισπραχθεί στο σύνολό της μέχρι το 2006.

Μάλιστα, σύμφωνα με την κατηγορία τα χρήματα έκαναν… φτερά παρά το γεγονός ότι επανειλημμένως ζητήθηκε η επιστροφή τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας.