ΕΛΣΤΑΤ: Όχι για κακούργημα ο Γεωργίου, υποστηρίζει ο εισαγγελέας

Η δικογραφία επέστρεψε για νέα κρίση στο συμβούλιο Εφετών για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης

Να μην γίνει κατηγορία για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, σε βάρος τους πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου προτείνει ο εισαγγελέας Ιωάννης Κούτρας προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Ο  εισαγγελικός λειτουργός ο οποίος εξέτασε την υπόθεση , μετά από αναίρεση που είχε  γίνει από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, αποφάνθηκε  ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες και εισηγείται να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του.

Ωστόσο , τον τελευταίο λόγο έχει το Συμβούλιο Εφετών το οποίο και θα αποφασίσει για την πορεία της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά  την αναίρεση του προηγούμενου απαλλακτικού βουλεύματος η δικογραφία επέστρεψε για νέα  κρίση στο συμβούλιο Εφετών για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, καθώς ο κ. Γεωργίου έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη για το πλημμέλημα  της παράβασης καθήκοντος.

Ειδικότερα , το Ποινικό Τμήμα με την υπ΄ αριθμ. 1331/2016 απόφασή του αναίρεσε το υπ΄ αριθμ. 1149/2015 βούλευμα, κατά το σκέλος εκείνο που έκρινε να μην γίνει κατηγορία κατά του κ. Γεωργίου και των δύο προϊσταμένων  υπηρεσιών της ΕΛΣΤΑΤ, για ψευδή βεβαίωση σε βάρος του Δημοσίου με τις  επιβαρυντικές περιστάσεις της ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Η ψευδής βεβαίωση, κατά την κατηγορία, φέρεται να χρησιμοποιήθηκε το 2009 προκειμένου να εισαχθεί η Ελλάδα στο καθεστώς των μνημονίων λόγω της διόγκωσης του ελλείμματος.