Πότε ο σύζυγος χάνει την κληρονομιά του άλλου συζύγου;

 

Σε ένα ζευγάρι συζύγων,  αποβιώνει ο ένας. Οπότε, αναρωτιόμαστε τί συμβαίνει με τα κληρονομικά δικαιώματα του συζύγου που επιζεί.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία (άρθρο 1820 αστικού κώδικα), ο σύζυγος που επιζεί κληρονομεί ένα μέρος της περιουσίας του συζύγου του που απεβίωσε.

Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 1822 του Αστικού Κώδικα, το κληρονομικό δικαίωμα,  καθώς και το δικαίωμα στο εξαίρετο (εξαίρετο αποτελούν τα έπιπλα, σκεύη οικιακά αντικείμενα κ.λ.π) του συζύγου που επιζεί αποκλείονται, αν ο κληρονομούμενος, έχοντας βάσιμο λόγο διαζυγίου, είχε ασκήσει την αγωγή διαζυγίου κατά του συζύγου του προτού αποβιώσει.

Εάν τώρα, ο σύζυγος πεθάνει χωρίς να αφήσει διαθήκη και το ζευγάρι είχε αποκτήσει παιδιά, τότε ο σύζυγος που επιζεί κληρονομεί το ένα τέταρτο (1/4) εξ αδιαιρέτου της κληρονομίας.

Αν όμως δεν είχαν αποκτήσει παιδιά, τότε ο σύζυγος που επιζεί, κληρονομεί το μισό της κληρονομίας ενώ το άλλο μισό πηγαίνει στους γονείς, καθώς και στα αδέλφια ή στα ανίψια του αποβιώσαντος συζύγου.

Αν όμως ο αποβιώσας σύζυγος είχε αφήσει διαθήκη και δεν αφήνει τίποτε στον επιζήσαντα σύζυγό του π.χ γιατί δεν είχαν καλές σχέσεις ή ήταν σε διάσταση όταν απεβίωσε, τότε ο επιζήσας σύζυγος κληρονομεί ένα μέρος της κληρονομιαίας περιουσίας που είναι το μισό εκείνου που θα κληρονομούσε εάν δεν υπήρχε διαθήκη (είναι η νόμιμη μοίρα) και ισχύει αναγκαστικά, δεν μπορεί δηλαδή να αγνοηθεί το δικαίωμα του συζύγου στη νόμιμη μοίρα. Για να προσδιοριστεί η νόμιμη μοίρα πρέπει προηγουμένως να προσδιοριστεi η αξία της κληρονομιάς κατά το χρόνο θανάτου του κληρονομούμενου.

Εάν όμως ο αποβιώσας σύζυγος, πριν πεθάνει είχε ασκήσει αγωγή διαζυγίου λόγω κλονισμού του γάμου (π,χ λόγω διετούς διαστάσεως των συζύγων),  τί γίνεται;

Σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν αποδειχθεί ότι η αγωγή διαζυγίου περιείχε έναν τουλάχιστον λόγο για τον οποίο έπρεπε να λυθεί ο μεταξύ τους γάμος, τότε ο σύζυγος που επιβιώνει δεν δικαιούται τίποτα από την περιουσία του συζύγου που έχει αποβιώσει. Η αγωγή διαζυγίου πρέπει να κοινοποιηθεί στον άλλο σύζυγο με δικαστικό επιμελητή. Με μόνη την κατάθεση της αγωγής στο δικαστήριο και χωρίς την κοινοποίησή της, δεν θεωρείται ότι αυτή έχει ασκηθεί.

 

Χρύσα Τσιώτση

Δικηγόρος

[email protected]