Τι κάνουμε στην περίπτωση παραβίασης ωρών κοινής ησυχίας;

To news.gr είχε ασχοληθεί με το θέμα των ωρών κοινής ησυχίας και είχε δώσει το γενικό πλαίσιο που ισχύει σχετικά με το θέμα αυτό. Έτσι, σύμφωνα με την Αστυνομική Διάταξη 3 του 1996, οι ώρες μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας είναι οι ακόλουθες:

Κατά τη θερινή περίοδο από 15:00 έως 17:30 και από 23:00 έως 07:00. Κατά τη χειμερινή περίοδο από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30. Θερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα από την 1 Απριλίου έως την 30 Σεπτεμβρίου. Χειμερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα, από την 1 Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου. Οι παραβάτες των διατάξεων της εν λόγω Αστυνομικής Διάταξης, διώκονται σε βαθμό πταίσματος. Για το σκοπό αυτό, οι πολίτες δύνανται να απευθύνονται στην Αστυνομία για βεβαίωση της παράβασης, καθώς και να υποβάλλουν Έγκληση σε βάρος των παραβατών.

Λεπτομέρειες της εν λόγω αστυνομικής διάταξης μπορείτε να δείτε στο "Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις ώρες κοινής ησυχίας"

Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις που κάποιος ενοχλείται από εκκωφαντικό θόρυβο προερχόμενο από τους γείτονες και έχει καλέσει την αστυνομία πολλές φορές και δεν γίνεται τίποτε;

Τι μπορείτε να κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις;

Η αλήθεια είναι ότι πέραν των συστάσεων και κάποια έγκληση που μπορείτε ενδεχομένως να υποβάλετε στο οικείο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας και προφορικά εσείς οι ίδιοι χωρίς τη συνδρομή δικηγόρου, θα μπορούσατε να απευθυνθείτε στον Εισαγγελέα ακροάσεων στην οδό Ευελπίδων στο κτίριο 16 όπου εκεί θα εξηγήσετε στον Εισαγγελέα ακροάσεων ακριβώς τί συμβαίνει και θα πάρετε εισαγγελική παραγγελία με την οποία η αστυνομία θα καλεί τον παραβάτη των ωρών κοινής ησυχίας για συστάσεις. Αυτό μπορεί κάπως να ηρεμήσει την κατάσταση, αλλά δεν είναι και βέβαιο. Όλα είναι σχετικά και εξαρτώνται από την περίπτωση του κάθε ανθρώπου και τον χαρακτήρα του.

Επίσης, όταν καλείτε την αστυνομία για συστάσεις, πρέπει πάντα να κρατάτε τα στοιχεία των αστυνομικών που κάνουν τις συστάσεις και να ρωτάτε από πού μπορείτε να πάρετε αντίγραφο της αναφοράς τους. Όταν γίνεται σύσταση, γίνεται αναφορά, καταγράφεται το περιστατικό από τον αστυνομικό και καλό είναι να παίρνετε αντίγραφο αυτής της αναφοράς για να μπορείτε έπειτα να τα χρησιμοποιείτε αν αποφασίσετε να υποβάλετε έγκληση ή να μεταβείτε στον εισαγγελέα ακροάσεων για συστάσεις προς τον θορυβοποιό.

Επιπλέον, καλό θα είναι να δείτε ποιός άλλος ενοχλείται από το θόρυβο και να μεταβείτε στον εισαγγελέα ακροάσεων μαζί με άλλους γείτονες σας που ενοχλούνται το ίδιο με εσάς από τον θόρυβο. Αυτό αναδεικνύει τη σοβαρότητα του προβλήματος έναντι του Εισαγγελέα.

Βέβαια, εάν έχετε καλέσει πολλές φορές την αστυνομία ιδίως το ίδιο βράδυ,  δεν χρειάζεται καν να υποβάλετε έγκληση διότι κινείται αυτεπάγγελτα η διαδικασία (αυτόματα) και καλείται αυτός που κάνει το θόρυβο να δικαστεί από το Πταισματοδικείο της περιοχής σας.

Αυτά είναι σε γενικές γραμμές αυτά που μπορείτε να πράξετε σε περίπτωση διατάραξης ωρών κοινής ησυχίας, αλλά σε περιπτώσεις που όλες αυτές οι ενέργειες δεν φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα της διευθέτησης της διαφοράς, τότε μπαίνουμε σε έναν άλλο κοινωνικό προβληματισμό. Έτσι, υπό αυτό το πρίσμα,  γενικά θα λέγαμε ότι οι καλοί γείτονες είναι ευλογία και οι καλές σχέσεις χτίζονται με δυσκολία ανάμεσα στους ανθρώπους, ιδίως στη σύγχρονη κοινωνία των αστικών κέντρων όπου η πλειονότητα των ανθρώπων κατοικεί σε πολυκατοικίες όπου δεν καλλιεργείται η έννοια της γειτονιάς και της εμπιστοσύνης, όπως σε παλαιότερες εποχές. Για το λόγο αυτό, αλλά και λόγω της αύξησης της εγκληματικότητας, ιδίως στα αστικά κέντρα, η εμπιστοσύνη και οι καλές σχέσεις με τους γείτονες είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα. Είναι πολύ δύσκολο να έχεις καλούς γείτονες. Το ιδανικό είναι σε προβληματικές περιπτώσεις μη τήρησης των ωρών κοινής ησυχίας να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια και από όλες τις πλευρές προκειμένου να διευθετούνται αυτές οι διαφορές με ειρηνικό τρόπο. Η ηρεμία και η διαλλακτικότητα μερικές φορές μπορούν να αποβούν σωτήριες σε τέτοιες περιπτώσεις που η καθημερινότητά μας γίνεται μία μικρή κόλαση και δεν μπορούμε να ηρεμήσουμε μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Αρκεί βέβαια και η άλλη πλευρά να έχει την ηρεμία και την διάθεση να συζητήσει πολιτισμένα το πρόβλημα που προκύπτει στην γειτνίαση λόγω του θορύβου. Πρέπει να υπάρχει διαλλακτικότητα και από τις δύο πλευρές για να καταστεί εφικτό να βρεθεί η χρυσή τομή στα προβλήματα του θορύβου και της όποιας ενόχλησης προκαλείται από αυτή.

Ενδεχομένως, δηλαδή να μην χρειαστεί καν να προβείτε σε κλήση προς το οικείο αστυνομικό τμήμα και να μπορέσετε από μόνοι σας να βρείτε την ιδανική λύση διευθέτησης της διαφοράς μέσα από το διάλογο και τη φιλική συζήτηση με τους θορυβοποιούς γείτονες σας. Η καλή γειτνίαση είναι μέρος της καθημερινότητας μας και η έκρυθμη κατάσταση, καθώς και οι τεταμένες σχέσεις με τους γείτονες υποβαθμίζουν επικίνδυνα την ποιότητα ζωής ενώ παράλληλα μας οδηγούν σε ατραπούς αϋπνίας και ψυχολογικών προβλημάτων λόγω των συνεχών διαπληκτισμών και επεισοδίων. Σίγουρα θέλουμε να τα αποφύγουμε αυτά και να προσπαθήσουμε πρώτα να βρούμε την ειρηνική λύση των προβλημάτων μας κι εφόσον αυτή δεν επιτύχει, τότε σίγουρα θα καταφύγουμε στις λύσεις που μας δίνει ο νόμος, δηλαδή συστάσεις, εισαγγελική παραγγελία κι έγκληση.

 

Χρύσα Τσιώτση 

Δικηγόρος 

[email protected]