H Mirror παρουσιάζει την Ελλάδα ως κόλαση σεξουαλικής κακοποίησης

Τις εντυπώσεις προσπαθεί να κερδίσει το δημοσίευμα της βρετανικής Mirror, το οποίο παρουσιάζει τη χώρα μας - και συγκεκριμένα την Κρήτη - ως...κέντρο σεξουαλικών οργίων, όπου όποια γυναίκα την επισκέπτεται κινδυνεύει ανά πάσα ώρα και στιγμή να πέσει θύμα βιασμού. Με αφορμή το τελευταίο περιστατικό στα Μάλια, φιλοξενούνται γυναίκες, οι οποίες περιγράφουν το φόβο που νιώθουν, στη σκέψη να βρεθούν κακοποιημένες σεξουαλικά. Το ότι συμβαίνουν περιστατικά, τα οποία υπερβαίνουν τα όρια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε κάποιες των περιπτώσεων, ουδείς το αρνείται. Αλλά όπως είχαμε γράψει και σε παλαιότερο δημοσίευμά μας, οι ευθύνες είναι πολλές και οι υπεύθυνοι επίσης. Ο καταμερισμός τους είναι κάτι που πρέπει σε κάθε περίπτωση να γίνει, δεν παύει όμως ένα τέτοιο δημοσίευμα να γενικεύει μία κατάσταση, παρασύροντας ή επηρεάζοντας αρνητικά και δυσφημώντας τη χώρα. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα "με τα αμέτρητα κέντρα διασκέδασης – και μάλιστα φθηνής –, τα Μάλια με το ολονύκτιο πάρτι τους είναι αυτά που τα κάνουν ξεχωριστά στη διάρκεια του καλοκαιριού".

Το μείγμα του άφθονου αλκοόλ και των κοριτσιών με το προκλητικό ντύσιμο είναι τόσο ελκυστικό και κυρίως για τους βιαστές, οι οποίοι βρίσκονται σε πολυσύχναστες περιοχές, ιδίως το καλοκαίρι, συμπληρώνει. 

"Οι Βρετανίδες περνούν τις διακοπές τους, με το φόβο ότι μπορεί να δεχτούν σεξουαλική επίθεση", ενώ κάνει λόγο για τρία κρούσματα, τα οποία έλαβαν χώρα στην περιοχή τις τελευταίες επτά ημέρες.

“Το ηδονιστικό πάρτυ στο ελληνικό νησί, ακόμα βοά από τη δολοφονική επίθεση και τη δολοφονία του Βρετανού παραθεριστή, Tyrell Matthews-Burton, στη διάρκεια καβγά” αναφέρει το δημοσίευμα.

Όπως λέει μία 27χρονη Βρετανή, η οποία μίλησε στη Mirror: “Συνεχώς ξεσπάνε καβγάδες στα Μάλια, όμως είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το φαινόμενο των βιασμών. Λέω στα κορίτσια που βρίσκονται εκεί να είναι προσεκτικά γιατί είχαμε τρία κρούσματα βιασμών την τελευταία εβδομάδα”.

“Μία κοπέλα από την Αγγλία δέχθηκε επίθεση από τρεις Ισραηλινούς. Πήγε σπίτι της την επόμενη ημέρα ακριβώς. Τα περισσότερα κορίτσια ούτε καν καταγγέλλουν ανάλογα περιστατικά', σημειώνει.

Για να συμπληρώσει ότι “Μία κοπέλα βρέθηκε βιασμένη από άγνωστο σε ένα από τα κέντρα διασκέδασης της περιοχής, και τη...μάζεψαν δύο μπράβοι”

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο επίσημα στατιστικά στοιχεία για τους βιασμούς στην Κρήτη, το 2011 έγιναν 25 αναφορές στην αστυνομία για περιστατικά βιασμών. Επίσης, ο αριθμός των Βρετανίδων που δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση αυξήθηκε κατά 10% τον τελευταίο χρόνο, από 281 σε 310.

Το Σάββατο το βράδυ, η φοιτήτρια νοσηλευτικής Μάρθα Γουίλσον, 17 ετών, από το Huddersfield, βρισκόταν ανάμεσα σε περίπου 20,000 νεαρούς, κυρίως Βρετανούς, διασκεδάζοντας στα Μάλια. Οι περισσότεροι από αυτούς, όπως λέει, βρίσκονται μακριά από τη χώρα τους, μόνοι, χωρίς τους γονείς τους και ίσως για πρώτη φορά μέχρι σήμερα.

Προσθέτει μάλιστα ότι: “Είναι πραγματικά τρομακτικό. Το μόνο που προσπαθούμε είναι να περάσουμε καλά με τις φίλες μας, αλλά είναι τόσες πολλές οι παγίδες. Δεν εκπλήσσομαι μαθαίνοντας ότι γυναίκες πέφτουν θύματα βιασμού. Πίνουν τόσο πολύ και γίνονται ευάλωτες. Οι άνδρες προσπαθούν πάντα να όταν βρίσκονται σε ένα μαγαζί να σε προσεγγίσουν και να βάλουν το χέρι τους κάτω από τα ρούχα σου ή άλλες παρόμοιες πράξεις”.

Ουδείς λοιπόν αρνείται την ύπαρξη φαινομένων, στα οποία ευθύνη έχουν τόσο οι τοπικές αρχές, η αστυνομία, η Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος, οι κάτοικοι, όσοι εμπλέκονται στα τουριστικά πράγματα και πολλοί ίσως ακόμα. Πώς μπορεί κανείς όμως να μιλήσει για γενικευμένο φαινόμενο με τόση ευκολία, στοχοποιώντας έναν τουριστικό προορισμό; Παρόλ' αυτά και όπως παραδέχονται όσοι γνωρίζουν από τουρισμό και δημοφιλείς προορισμούς, τα φαινόμενα αυτά εμφανίζονται και σε άλλες χώρες της Μεσογείου, ονειρικούς θερινούς προορισμούς. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί πάντα να ευθύνεται μόνο ο παρέχων τις υπηρεσίες. Ευθύνη έχει πάντα και ο δέκτης. Διότι σε κάθε περίπτωση οι επιλογές μας είναι αυτές που καθορίζουν τόσο την ποιότητα της ζωής, όσο και κατ' επέκταση της διασκέδασης, του φαγητού που θα φάμε ή των διακοπών που θα κάνουμε. Και φυσικά όταν επιλέγουμε τις διακοπές με γνώμονα το χαμηλό κόστος - και μόνο αυτό - δεν παύουμε κι εμείς από την πλευρά μας να έχουμε ένα αρκετά μεγάλο μερίδιο ευθύνης.