Ανεστάλη η λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ανέστειλε τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη η Πρυτανική Αρχή με στόχο "τη δημοσιοποίηση της έντονης διαμαρτυρίας για τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Δημόσια Πανεπιστήμια της χώρας στο σύνολό τους".

Η αναστολή των ακαδημαϊκών και διοικητικών λειτουργιών του Ιδρύματος εξηγήθηκε σήμερα μέσω συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο Πρύτανης του Ιδρύματος, Πάρις Τσάρτας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσάρτα, η χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών των Δημοσίων Πανεπιστημίων είναι οριακή για την κάλυψη των στοιχειωδών τους αναγκών, ενώ παράλληλα η μη διευθέτηση άλλων αναγκαίων ρυθμίσεων χρηματοδοτικών διαδικασιών και χρηματορροών οδηγεί σε αδιέξοδο κάθε διοίκηση.

Η φοιτητική μέριμνα και ιδιαίτερα η στέγαση, δεν καλύπτει παρά τις ανάγκες ενός πολύ μικρού ποσοστού φοιτητών, εφόσον δεν λήφθηκε υπόψη ότι ο φοιτητικός πληθυσμός του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε ποσοστό άνω του 90%, προέρχεται από άλλα μέρη της Ελλάδας. Συν τοις άλλοις, οι σχεδιασμοί περί μείωσης της παροχής έντυπων συγγραμμάτων από το εαρινό εξάμηνο του 2011-2012, επιβαρύνουν το κόστος διαβίωσης των φοιτητών.

Ο κ. Τσάρτας στηλίτευσε επίσης την υποστελέχωση του Πανεπιστημίου και τις συχνές συνθήκες υπεράνθρωπου φόρτου εργασίας, για να καλυφθούν οι απαιτήσεις του διδακτικού, ερευνητικού, διοικητικού και κοινωνικού έργου, καθώς και του αναπτυξιακού έργου που επιτελείται. Στον αντίποδα, διαμαρτύρεται για τις "μισθολογικές αποδοχές του ανθρώπινου δυναμικού, που είναι οριακές για την επιβίωση του.