Στο υπουργείο Εργασίας φοβούνται νέες Μανωλάδες

Πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν την τήρηση της νομιμότητας και την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας των εργατών γης αλλά και τη στήριξη της παραγωγικής δραστηριότητας αναλαμβάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Το θέμα αυτό ετέθη κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα υπό τον υπουργό Γιάννη Βρούτση, με αφορμή τις άθλιες συνθήκες εργασίας μεταναστών στη Νέα Μανωλάδα, που αποκαλύφθηκαν ακόμη μια φορά.

"Με στόχο τη διασφάλιση της νομιμότητας στη συγκεκριμένη ιδιόμορφη μορφή εποχικής απασχόλησης, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, τους τοπικούς βουλευτές, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους ίδιους τους παραγωγούς, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για την εκπόνηση συνολικού σχεδίου που θα διασφαλίζει πρώτα απ' όλα τη νομιμότητα και τις αξιοπρεπείς συνθήκες στην εργασία και δεύτερον τη στήριξη της ίδιας της παραγωγικής δραστηριότητας που συμβάλει στην ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της οικονομίας", δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

Προτάσεις εκπροσώπων για τις συνθήκες εργασίας στα φραουλοχώραφα

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ilialive.gr, εκφράστηκε η θέληση να κατατεθούν άμεσα αιτήσεις προς τα τοπικά γραφεία του ΟΑΕΔ ανάλογα με τις ανάγκες και τη ζήτηση που υπάρχει και αυτό να επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τους καλλιεργητές το μεροκάματο για τους εργάτες στη φράουλα κυμαίνεται περίπου στα 23 με 25 ευρώ για 6,5 με 7 ώρες εργασίας καθημερινά.

Οι εκπρόσωποι των καλλιεργητών φράουλας από την Ηλεία, δήλωσαν ικανοποιημένοι από την θετική αντιμετώπιση που είχαν από τον υπουργό και την ηγεσία γενικότερα στο υπουργείο Εργασίας. "Επεξεργάζονται πολλές λύσεις και υπάρχει η διάθεση να αντιμετωπιστεί σωστά το θέμα", ανέφεραν οι καλλιεργητές για τη συνάντηση.

Υπάρχουν όπως φαίνεται κάποια νομικά κωλύματα που θα πρέπει να ξεπεραστούν. "Το υπουργείο επεξεργάζεται αρκετές λύσεις και περιμένουμε να τις συζητήσουμε σε επόμενη συνάντηση με τον υπουργό που είτε θα γίνει στην Ηλεία είτε πάλι στην Αθήνα", ανέφεραν οι ίδιες πηγές.