Οι φράουλες βάφτηκαν με αίμα

Συγκλονίζει η βαναυσότητα με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι μετανάστες στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας.

Από τα επεισόδια της Τετάρτης τραυματίστηκαν συνολικά 33 άτομα, από τα οποία τα πέντε υπέστησαν επιπόλαιους τραυματισμούς και τα 28 σοβαρότερους. Ωστόσο, κρίνεται ότι πλέον και οι 28 σοβαρά τραυματίες έχουν διαφύγει οποιονδήποτε κίνδυνο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, Παναγιώτης Ευσταθίου. Οι αλλοδαποί εργάτες από το Μπαγκλαντές δέχτηκαν πυροβολισμούς τη στιγμή που πήγαν να διαμαρτυρηθούν επειδή παραμένουν απλήρωτοι.

Στο πλαίσιο των ερευνών ζητήθηκε απο την Εισαγγελία να δοθούν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των δραστών.

Όπως διευκρινίστηκε από τον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ. Χρήστο Παρθένη, πρόκειται για τρεις Έλληνες, ηλικίας 39, 27 και 21 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι αφου διαπληκτιστικαν με τους αλλοδαπούς εργάτες έφυγαν και γύρισαν κρατώντας δύο κυνηγετικά όπλα και πιστόλι και πυροβόλησαν κατα των συγκεντρωμένων αλλοδαπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εννέα από τους αλλοδαπούς διακομίστηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας και άλλοι 19 στο νοσοκομείο του Πύργου. Επίσης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οκτώ από τους τραυματίες έφεραν σοβαρότερα τραύματα.

"Πραγματικά, θα έλεγα, χθες έγινε μάχη. 29 τραυματίες στο κέντρο υγείας της Βάρδας με όπλο που ήταν ευτυχώς με σκάγια, όχι με σφαίρες. Στο Ρίο νοσηλεύονται 3 άτομα με τραυματισμούς στο θώρακα και τα άκρα. Και 4 άτομα στο νοσοκομείο του Πύργου, ο οποίος έχει τραυματιστεί στο θώρακα. Αντιλαμβάνεστε, 20 άτομα και  άλλα 9 στο άλλο νοσοκομείο, εκ των οποίων για μερικούς από αυτούς χρειάστηκε να γίνει κανονική εγχείριση. Υπήρξε μια μεγάλη αναστάτωση στο χώρο της περιοχής", δήλωσε ο διοικητής Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, Παναγιώτης Ευσταθίου, περιγράφοντας τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν την Τετάρτη.

Δύο συλλήψεις έκανε η Αστυνομία, αναζητούνται άλλα τρία άτομα

Τα πρωτοφανή περιστατικά που σημειώθηκαν στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας οδήγησαν τις Αρχές να προχωρήσουν σε δυο συλλήψεις ημεδαπών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των Ελλήνων που εμπλέκονται στο αιματηρό επεισόδιο. Συνελήφθη ο 57χρονος ιδιοκτήτης της φυτείας, ο οποίος όμως νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, όπως και ένας εκ των τριών επιστατών που πρωταγωνίστησαν στα επεισόδια. Αναζητούνται τρεις ακόμη ημεδαποί, ηλικίας 37, 29 και 22 ετών. 

Στο χώρο του περιστατικού οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν:

· Πέντε κενά και ένα πλήρες φυσίγγιο

· Πέντε συγκεντρωτήρες φυσιγγίων

· Δέκα πέντε σιδερένιους σωλήνες

· Δώδεκα αυτοσχέδια ρόπαλα

Ακόμα, στην κατοχή του 38χρονου και σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατέσχεσαν ένα σπρέι πιπεριού και ένα κυνηγετικό όπλο, του οποίου η άδεια κατοχής είχε λήξει.

Έχει προηγούμενο το θέμα της εκμετάλλευσης των αλλοδαπών που τυγχάνουν θύμα εκμετάλλευσης στην περιοχή

Οι αλλοδαποί που μετείχαν στη σύγκρουση, αρχικά μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Βάρδας και στη συνέχεια ξεκίνησαν οι διακομιδές για εκείνους που χρειάζονταν περισσότερα από την παροχή πρώτων βοηθειών για το νοσοκομείο Πύργου και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Στην Πάτρα διακομίστηκαν εννέα αλλοδαποί και 16 στον Πύργο. Η Αστυνομία, πάντως, έχει πάρει αυξημένα μέτρα στην περιοχή, ώστε να αποφευχθούν τυχόν νέα επεισόδια.

Η ατιμωρησία απάνθρωπης εκμετάλλευσης εργατών γης στην περιοχή αποτελεί φαινόμενο που έχει διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια, ή, τουλάχιστον, συνεχίζεται.

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης Δημήτρης Αρβανίτης, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 και στο Mega, το πρωί της Πέμπτης, τόνισε ότι πρόκειται για έναν επιχειρηματία που δρα με αυτόν τον τρόπο. Επισήμανε, δε, ότι ο συγκεκριμένος δεν είναι καν από την περιοχή, αλλά από την Αθήνα, ενώ έχει έδρα στον Λάππα Αχαΐας, δηλαδή εκτός ορίων του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης.

Την άποψη αυτή αντέκρουσε, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας Νατάσσα Παναγιωτάρα. Τόσο στην Παλιά, όσο και στη Νέα Μανωλάδα υπάρχουν μεγαλοφραουλάδες που εκμεταλλεύονται μετανάστες, δεν είναι μόνο ένας εργοδότης που ενεργεί με αυτόν τον τρόπο, είπε.

Κανείς δεν ελέγχει σε ποια κατάσταση εργάζονται ή διαβιούν οι μετανάστες, σημείωσε η κ. Παναγιωτάρα, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «εργασιακό σκλαβοπάζαρο». Ζητάμε ελέγχους αλλά δεν γίνονται, γιατί -όπως μας λένε από την επιθεώρηση εργασίας- δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό, σημείωσε η κ. Παναγιωτάρα και πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει στις επιχειρήσεις αυτές, αφού η πρόσβαση απαγορεύεται.

Σύμφωνα με την εκδοχή που παρουσίασε ο δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης οι απλήρωτοι μετανάστες συγκρούστηκαν με νέους εργάτες γης που είχε προσλάβει ο επιχειρηματίας και για τον λόγο αυτό επενέβησαν οι επιστάτες, πυροβολώντας.

Πώς ξεκίνησε το συμβάν με τους πυροβολισμούς

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, τουλάχιστον ένας εκ των τριών επιστατών πυροβόλησε με καραμπίνα εναντίον των μεταναστών, κι όχι στον αέρα για εκφοβισμό.

Οι τρεις επιστάτες κρύβονται, πιθανότατα για να παρέλθει η ισχύς του αυτόφωρου, ενώ συνελήφθη ο ιδιοκτήτης των χωραφιών.

Σύμφωνα με τη Αστυνομία, περίπου 200 αλλοδαποί εργάτες συγκεντρώθηκαν κοντά στην είσοδο της καλλιέργειας και όταν οι τρεις εκπρόσωποι του ιδιοκτήτη τους είπαν πως δεν θα πληρωθούν και αυτό προκάλεσε αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε αλλοδαπός εργάτης στην ιστοσελίδα ilialive.gr, τα άτομα κρατούσαν όπλα και πυροβόλησαν πρώτα στον αέρα για εκφοβισμό. Στη συνέχεια όμως πυροβόλησαν αδιακρίτως προς την ομάδα των εργατών. Η Αστυνομία στην επίσημη ενημέρωσή της κάνει λόγο για ένα άνδρα που οπλοφορούσε, ο οποίος τραυμάτισε 20 άτομα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ένας εκ των τριών Ελλήνων, που είναι εκπρόσωποι του εργοδότη, πυροβόλησε εναντίον των αλλοδαπών, όταν οι τελευταίοι ζητούσαν να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα.

Μόλις έγινε το μακελειό, το σημείο γέμισε με αιμόφυρτους άντρες. Κατόπιν, οι δράστες τράπηκαν σε φυγή, οι αλλοδαποί κάλεσαν σε βοήθεια στο διπλανό πρατήριο υγρών καυσίμων και τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ από την Ηλεία και την Αχαΐα, άρχισαν να φτάνουν το ένα μετά το άλλο στο τόπο του συμβάντος.

 

Αντιδράσεις για την εγληματική πράξη

“Εγκληματική, ρατσιστική πράξη” χαρακτηρίζει τους πυροβολισμούς σε βάρος εργαζομένων μεταναστών στη Μανωλάδα που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας άμεσα και επιτακτικά να αποδοθεί δικαιοσύνη.

“Είναι η πολλοστή φορά που παρόμοια γεγονότα λαμβάνουν χώρα στην περιοχή της Μανωλάδας εις βάρος μεταναστών εργαζομένων, που εκτός από την ακραία εκμετάλλευση, υφίστανται και τη βία”, παρατηρεί σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα γεγονότα καταδικάζει απερίφραστα και το ΠΑΣΟΚ, που σε ανακοίνωση του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνει τα εξής:

“Το περιστατικό ακραίας βίας στη Νέα Μανωλάδα πρέπει να κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές άμεσα. Σε μια εποχή έξαρσης του ρατσισμού το περιστατικό αυτό έχει σχέση και με την έλλειψη ελέγχου των συνθηκών εργασίας ελλήνων και αλλοδαπών ιδιαίτερα στο χώρο της αγροτικής παραγωγής. Από τα μεροκάματα της ντροπής του 2008 φτάσαμε σήμερα στους απλήρωτους εργαζόμενους και στη χρήση όπλων με τον κίνδυνο να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί άμεσα και να γίνει γνωστό πόσα εργόσημα πληρώθηκαν σε εργάτες γης στην περιοχή. Η απασχόληση αλλοδαπών πολιτών που δεν έχουν χαρτιά, εφόσον αποδειχτεί κάτι τέτοιο, γίνεται με ευθύνη των εργοδοτών και δεν αποτελεί άλλοθι, σύμφωνα με το νόμο, για τη μη καταβολή δεδουλευμένων και πολύ περισσότερο για την άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας.

Η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων εργαζομένων λόγω της καταγωγής τους συνιστά σε κάθε περίπτωση ρατσιστική ενέργεια και πρέπει να αντιμετωπιστεί και ως τέτοια”.

Την επίθεση καταδικάζει και το ΚΚΕ, που σημειώνει πως το περιστατικό παραπέμπει σε άλλες εποχές. Το σχετικό σχόλιο του Κομμουνιστικού Κόμματος αναφέρει τα εξής:

"Το ΚΚΕ καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν μετανάστες, εργάτες γης, από μεγαλοϊδιοκτήτες γης και επιστάτες, στη Μανωλάδα Ηλείας, επειδή διεκδικούσαν το αυτονόητο, την καταβολή των δεδουλευμένων τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πάνω από είκοσι τραυματίες, εκ των οποίων τέσσερις σε σοβαρή κατάσταση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο γεγονός συμβαίνει στη συγκεκριμένη περιοχή. Η κυβέρνηση και οι αρχές της περιοχής έχουν βαρύτατες ευθύνες για το σύγχρονο δουλεμπόριο και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των μεταναστών εργατών που οδηγεί σε φαινόμενα όπως η σημερινή εγκληματική επίθεση σε βάρος τους.

Το συγκεκριμένο γεγονός, όπου μεγαλοαφεντικά με τους μπράβους τους επιτίθενται σε εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, παραπέμπει σε άλλες εποχές και επιβεβαιώνει ότι η βαρβαρότητα είναι συνώνυμο του σημερινού συστήματος, του καπιταλισμού. Έλληνες και ξένοι εργάτες, ενωμένοι σαν μια γροθιά, πρέπει να αντιπαλέψουν αυτή τη βαρβαρότητα και το σύστημα που τη γεννά".