Άμεση διερεύνηση της αλήθειας ζητούν οι συνήγοροι της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου

Άμεση διερεύνηση της αλήθειας ζητούν οι συνήγοροι της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου

Εντολή για ανάλογη έρευνα και στη Μανωλάδα

«Την άμεση διερεύνηση της αλήθειας και την ορθή και πλήρη απόδοση ευθυνών» ζητούν οι συνήγοροι της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου με αφορμή την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου για την διερεύνηση του ενδεχόμενου πίσω από το θάνατο του να κρύβονται ρατσιστικά κίνητρα.

Όπως αναφέρουν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής Άννη Παπαρούσου και Χρύσα Πετσιμέρη, «Εικοσιπέντε μέρες μετά από αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα, η δικογραφία παραμένει ατελής και ο βασανιστικός θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου αδικαίωτος» και επισημαίνουν με νόημα ότι «η διερεύνηση του εγκλήματος απαιτεί την συμμετοχή των αρμόδιων αρχών με σκοπό τουλάχιστον την διακρίβωση των στοιχείων των εμπλεκομένων στη βάρβαρη εξόντωση του παθόντος».

Ολόκληρη η δήλωση των συνηγόρων πολιτικής αγωγής έχει ως εξής:

«Η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου βρίσκει κατ’ αρχήν σύμφωνη την πολιτική αγωγή στην υπόθεση του Ζαχαρία Κωστόπουλου. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να επισημάνουμε ότι η διερεύνηση του εγκλήματος απαιτεί την συμμετοχή των αρμόδιων αρχών με σκοπό τουλάχιστον την διακρίβωση των στοιχείων των εμπλεκομένων στη βάρβαρη εξόντωση του παθόντος.
Αναγκαίος όρος για να αναδειχθούν οι περιστάσεις υπό τις οποίες έγινε η επιλογή του θύματος,, όπως προβλέπει το άρθρο 81 Α του ποινικού κώδικα για το έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, είναι η συνδρομή των αστυνομικών αρχών με την παροχή κρίσιμων στοιχείων, όπως είναι η ταυτοποίηση των εμφανιζομένων προσώπων σε καίρια σημεία της απεικόνισης του περιστατικού. Εξίσου κρίσιμη κρίνουμε την διεξαγωγή ερευνών με επίκεντρο τους κατηγορουμένους και λοιπούς υπόπτους για την τέλεση άδικων πράξεων κατά του θανόντος. Εικοσιπέντε μέρες μετά από αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα, η δικογραφία παραμένει ατελής και ο βασανιστικός θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου αδικαίωτος.
Ως πληρεξούσιες δικηγόροι πολιτικής αγωγής , ζητούμε την άμεση διερεύνηση της αλήθειας και την ορθή και πλήρη απόδοση ευθυνών».

Εισαγγελέας ψάχνει για ρατσιστικά κίνητρα στο θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου

Το ενδεχόμενο πίσω από το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου να κρύβονται ρατσιστικά κίνητρα ζητεί να ερευνηθεί η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου. Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, ζητεί με παραγγελία της προς την Εισαγγελία Αθηνών να διακριβωθεί εάν, μεταξύ όλων των άλλων αδικημάτων που διαπράχθηκαν, έχει παραβιαστεί και ο νόμος 4285/2014 που τιμωρεί τα ρατσιστικά εγκλήματα.

Την ίδια ώρα, με άλλη παραγγελία της, προς τον εισαγγελέα Αμαλιάδας, η κ. Δημητρίου ζητεί να εξεταστεί η περίπτωση να υπάρχουν ρατσιστικά κίνητρα πίσω από την πυρκαγιά που ξέσπασε τον Ιούνιο του 2018  σε καταυλισμό αλλοδαπών  εργατών γης , στη Μανωλάδα. Αφορμή για την παρέμβαση της εισαγγελικής λειτουργού στάθηκε  έγγραφο του Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αλλά  και η αναφορά 164 εργατών  που από τη φωτιά έχασαν όλα τα συνοδευτικά έγγραφά τους  προς την Κεντρική Υπηρεσία  του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας , του Υπουργείου Εργασίας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...