Διαδηλώσεις σε Αθήνα και Κομοτηνή κατά των εξορύξεων χρυσού

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις κατά των σχεδίων εξορύξεων, τόσο στη Χαλκιδική όσο και στην περιοχή Πέραμα Αλεξανδρούπολης.

Η μέθοδος εξόρυξης που έχει εξαγγελθεί από τις εταιρείες που έχουν μισθώσει τα δικαιώματα είναι αυτή που θεωρείται αμφιλεγόμενη. Ωστόσο, ειδικά στις Σκουριές, η εκμετάλλευση των μεταλλευμάτων ενδέχεται να δημιουργήσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο δάσος της περιοχής.
 
Στην Αθήνα διοργανώνεται από την Επιτροπή Αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής πορεία στήριξης και αλληλεγγύης στις 18:00 της Τρίτης, στα Προπύλαια.
 
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιτροπής, "με πρόσχημα την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καταστρέφεται το αρχέγονο δάσος των Σκουριών, με ολέθριες και μη αναστρέψιμες συνέπειες για τη φύση και τους ανθρώπους. Το σχέδιο που προωθείται στη Χαλκιδική αποτελεί μόνο την αρχή των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή της βόρειας Ελλάδας και εντάσσεται στο συνολικό ξεπούλημα των φυσικών πόρων και των δημόσιων υποδομών που ακολουθούν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, υποθηκεύοντας το μέλλον ολόκληρης της κοινωνίας".

Η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης – Έβρου κατά της Εξόρυξης και Μεταλλουργίας Χρυσού προσκαλεί όλους τους κατοίκους της Θράκης σε Πανθρακικό Συλλαλητήριο στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής μαζί με τους αυτοδιοικητικούς, παραγωγικούς, κοινωνικούς κι επιστημονικούς φορείς της Ροδόπης. Το κάλεσμα έχει απευθυνθεί για τις 13:00 της Τρίτης.
 
"Στο προσκλητήριο μεταφέρουμε το μήνυμα των ειρηνικών πλην όμως μαχητικών Θρακιωτών για την προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και της αξιοπρέπειάς μας σ’ έναν κοινό αγώνα χωρίς διαχωρισμούς. Σ’ αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς. Ναι στη Ζωή, Όχι στα Χρυσωρυχεία", καταλήγει η ανακοίνωση της Επιτροπής.